Тваринництво

Цьогоріч виробництво яєць в Україні скоротилося на 20%

Виробництво яєць у січні-вересні 2022 р. зменшилось на 20% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Про це розповів виконавчий директор асоціації “Союз птахівників України” Сергій Карпенко “Українським Новинам”.

“За нашими оцінками, виробництво яєць за 9 місяців зменшилось на 20% порівняно з аналогічним періодом минулого року. До кінця року даний показник залишиться в цих межах, оскільки через зменшення поголів’я курей-несучок необхідний певний час для його відновлення та досягнення віку продуктивності”, — прогнозує він.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter 

Експерт пояснив, що з початком війни птахофабрики змушені були позапланово позбуватись поголів’я курей-несучок та почали пропускати посадки птиці, на що впливала катастрофічно низька ціна реалізації та невизначеність розвитку воєнних дій. Виїзд населення та зупинка експорту призвели до накопичення продукції.

“Фактично з лютого до серпня виробники зазнавали збитків через цінову ситуацію на ринку. Ціна реалізації опускалася втричі нижче рівня собівартості. Тому в сезон виробники намагаються завжди вийти хоча б на мінімальну рентабельність задля збереження виробництва, останні два роки їм це не вдавалось”, — зазначив Карпенко.

Також, за його словами, в Чернігівській, Сумській, Херсонській, Донецькій, Запорізькій, Харківській, Луганській областях є втрати промислових потужностей із виробництва яєць.

Крім того, через позбавлення виробників яєць бути платниками єдиного податку 4 групи, деякі господарства відмовились від птахівничого бізнесу.

“Орієнтовно до кінця року виробники посадять на вирощування 6,5 млн голів добового молодняку птиці, що на 35-40% більше у порівнянні до поголів’я вересня”, — вважає Карпенко.

Нагадаємо, Міністерство аграрної політики та продовольства України уклало Меморандум із Асоціацією “Союз птахівників України”. Документ спрямований на те, щоб стабілізувати ціни на курячі яйця та не допустити перевищення оптово-відпускних цін реалізації від рівня, за якими яйця постачаються до торговельних мереж.

Антимонопольний комітет України розпочав дослідження причин збільшення цін на курячі яйця у вересні – жовтні 2022 року. Як зауважують в Комітеті, навіть з огляду на всі тяжкі економічні наслідки війни, стрімке підвищення цін на курячі яйця (приріст вартості яєць у вересні 2022 року, порівняно з червнем 2022 року, становив близько 54%) може не мати об’єктивних причин.

У Міністерстві агрополітики прогнозують стабілізацію цін на яйця в листопаді. У відомстві пояснили, що зростання цін вплинуло кілька факторів, зокрема сезонність та бойові дії, через які частина підприємств припинила або значно скоротила свою діяльність.

Водночас експерти продовольчого ринку прогнозують, що вартість яєць перестане рости у січні 2023 року, але до цього часу ціни на популярний продукт підскочать мало не до 70 гривень за десяток.

Крім того, власник агрохолдингу UkrLandFarming, олігарх Олег Бахматюк вважає, що наступного року яйця можуть зникнути з прилавків магазинів, якщо виробникам не вдасться омолодити поголів’я курей.

Валерія Пепеля

 

Валерія Ясницька

Журналіст-аналітик, редактор. Пише інтерв'ю та статті про агробізнес. Має дві вищі освіти - економічну та технічну. У друкованих та онлайн-ЗМІ працює від 2006 року. Улюблена тематика - економічне та соціально-політичне життя України.

Схожі статті

Кнопка "Повернутися до початку