
У 2023 році сезон цитрусових стартує швидше у зв’язку зі зміщенням календарних свят, інформує пресслужба оптового ринку сільськогосподарської продукції “Шувар”. Як зазначила керівниця відділу маркетингу Тетяна Попович, сьогодні у продажу є апельсини та мандарини з Африки, Італії, Іспанії та Туреччини. Невдовзі очікуються постачання з Греції.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Середній діапазон ціни складає 45-100 грн/кг. Варто відзначити, що дана ціна є лише на 4% вищою від минулорічної. Офіційно сезон цитрусових відкривається з грудня, проте особливістю цього року є той факт, що підприємці ринку “Шувар” почали активно імпортувати грецьку мандаринку ще з липня. Минулого року мандарини у липні не імпортувалися. Пояснюється таке явище змінами вподобань споживача, — пояснила фахівчиня.
Вартість залежить від калібру та країни походження. Як правило, найдорожчим сегментом вважається Італія, Іспанія та Греція, дешевшими є турецькі цитрусові.
На вартість цитрусових також впливає період сезону — найдорожчі вони, як правило, за 10-14 днів до свята Миколая та на початку сезону, коли пропозиція ще невелика. Вже після 6 грудня вартість цитрусових може знизитися на 5-10%, — прогнозує експертка.
Станом на сьогодні ціна майже зрівнялася з минулорічною та абсолютно відповідає періоду сезону. Турецький мандарин сорту Суцума коштує 45-60 грн/кг, італійський Клементин — 60-68 грн/кг, іспанський — 85-90 грн/кг, африканський — 95-100 грн/кг. Щодо обсягів постачання — підприємці ринку запевняють, що цього року ринок отримає достатньо цитрусових для втримання демократичних цін та задоволення потреб споживача.
Нагадаємо, мандарини можуть принести вашому організму чимало користі. Ці фрукти некалорійні, проте містять більше вітамінів, ніж ви можете собі уявити.
Схильність споживати їжу з високим вмістом жиру та цукру може бути вродженою або розвинутися в результаті надмірної ваги. Але науковці вважають, що мозок засвоює цю звичку — дослідження.
Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) завершило першу передпродажну консультацію щодо харчових продуктів для людей, виготовлених із культивованих клітин тварин.
Під “червону” групу різновидів м’яса потрапляють яловичина, свинина, баранина, оленина, що має рожевий або червоний колір у сирому вигляді. Продукти тваринного походження багаті на основні поживні речовини, такі як білок, залізо і вітамін B12. Червоне м’ясо є улюбленим для багатьох, проте, що відбувається з організмом, якщо їсти червоне м’ясо регулярно? – результати дослідження.
Кава є дуже популярним у всьому світі напоєм, який містить кофеїн, який є стимулятором центральної нервової системи. Наразі вчені вивчають зв’язок кави з різними патологіями нервової системи: у новому дослідженні зіставили кількість випитої кави з ймовірністю зменшення об’єму мозку, ризиком розвитку інсульту та деменції.
Згідно з новим дослідженням, яке моделює дані за 2018 рік, споживання занадто великої кількості очищених пшеничних і рисових продуктів, натомість занадто мало цільнозернових продуктів сприяє зростанню нових випадків діабету 2 типу в усьому світі.
В Американському коледжі ревматологів (ARC) радять дотримуватися так званої середземноморської дієти для здоров’я суглобів та кісток, котра багата на морепродукти, рослинні жири, клітковину, а раціон завжди можна підлаштувати під українські широти та можливості. Дуже важливо дотримуватися співвідношення: білки 10%, жири 30% та вуглеводи 60%, розповідають у tsn.
Суперфуд – це досить гучне слово, і ним називають чимало продуктів. Мається на увазі те, що вони можуть бути дивовижно корисними для здоров’я. І через те, що зазвичай ці продукти дорогі, чимало людей вважають ідею включити їх до свого раціону недосяжною.
Анна Лиса