Новини    03 лютого 2018 12:30

Тренд майбутнього – персоналізована їжа


Сучасні стартапи збираються вирішити проблему індивідуального підбору їжі шляхом зразків крові з пальця. Про це йдеться у матеріалі компанії Baker Tilly. Згідно повідомленню, новаторів на такий спосіб заробляти гроші підштовхнуло дослідження вчених, які виявили, що більшість дієт не працюють.

«Головна увага дієт, мета яких  скинути вагу, зосереджена на зниженні кількості вживаних калорій. Проте все більша кількість досліджень свідчать, що більшість дієт не працюють через один суттєвий фактор — вони не враховують те, що одна й та сама їжа впливає на людей по-різному: одні отримують з неї більше калорій, а інші — менше. Відповідно і рівень цукру в крові у всіх також буде різний», – кажуть там.

Через це, вчені вирішили уважніше дослідити ідею індивідуального харчування та нутригеноміки — аналізу ДНК людини, з метою виявлення найкориснішої для конкретної людини їжі. Цими дослідженнями і скористалось ряд стартапів.

«За допомогою генетичних маркерів, які підприємці надсилатимуть прямо до вашого дому. Ви будете отримувати набір для забору зразків крові з пальця, які потім надсилатимете до лабораторії. Там за їх допомогою виявлять низку біомаркерів, які вказують на відмінності у вашій ДНК, які й впливають на ваше травлення та обмін речовин. Крім цього, покупцям також будуть надсилати напій з жирами та вуглеводами, після вживання якого, буде необхідно знову взяти зразки. Різниця між зразками до і після вживання дозволить встановити, як добре організм справляється з жирами та цукром.

Проте, самі ж дослідники та дієтологи все ще не рекомендують використовувати такі тести для того, щоб призначати ту чи іншу дієту — наразі для доведення ефективності їм бракує доказової бази. Перешкодою стала мікрофлора шлунка.

«Мікрофлора шлунка  відіграє значну роль у тому, як ми перетравлюємо їжу, скільки калорій та які поживні речовини ми з неї отримуємо. Навіть більше, мікрофлора змінюється залежно від споживаної нами їжі. Відповідно, при одній мікрофлорі найкращою може вважатися одна їжа, при іншій — інша. Як і у випадку з генами, роль мікрофлори досліджена дуже мало, а давати точні рекомендації з харчування без її розуміння неможливо», – йдеться у повідомленні.

 

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...