Великі тепличні комбінати зменшили вирощування огірків та збільшили — томатів, адже вони потребують менше енерговитрат. Про це розповів власник тепличного господарства на Дніпропетровщині Максим Мироненко у блозі компанії Rijk Zwaan Ukraine, передає agroportal.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
“Тепличники, які планували працювати, — працюють. Хоча зауважив би, що великі тепличні комбінати здебільшого перейшли на вирощування томатів, оскільки огірок потребує більше енерговитрат”, — пояснив він.
Мироненко додав, що цього року в бізнесі дуже багато невизначеного: “Не знаємо й коли висівати насіння, адже не можемо передбачити ситуацію зі світлом”.
“Огірок — це “швидкі гроші”, тому що дає перший урожай вже на 55-65 день залежно від погодних умов. На томаті ми таких термінів не досягнемо, — аргументував власник теплиці. — Також ми проаналізували локальний ринок та зайняли свою нішу. У нашому районі тепличники вирощують комахозапильний огірок, а ми сфокусувались на короткоплідному огірку-корнішоні. Цього року вирощували гібрид Ілонара RZ F1 і в першу, і в другу культурозміну”.
Нагадаємо, українські тепличні комбінати цього тижня підвищили відпускні ціни на огірок, повідомляють аналітики проєкту EastFruit. За словами галузевих експертів, подорожчанню цієї продукції на українському ринку сприяють одразу кілька факторів. Насамперед зростанню відпускних цін сприяє скорочення пропозиції огірка на ринку. Водночас попит у даному сегменті досить високий, ця продукція має попит не тільки на свіжому ринку, але й переробними підприємствами.
Landlord повідомляв, в Україні зростають ціни на білокачанну капусту.
Окрім цього, в Україні стрімко зростає ціна на якісний тепличний томат, повідомляють аналітики проєкту EastFruit. За інформацією проєкту, через сильну спеку різко погіршилася якість даної продукції. Виробники нерідко повідомляють, що на плодах залишаються опіки через активне сонце. У результаті на ринку зростає пропозиція некондиційного томату, тоді як якісної продукції мало пропонується.
Ціни на овочі, фрукти і ягоди наразі більше залежать від зміни логістичних маршрутів і вартості пального. Проте, по Україні не спостерігатиметься дефіциту овочевих культур через тимчасову окупацію південних регіонів. Про це розповів директор департаменту аграрного розвитку Мінагрополітики Ігор Віштак.
З початку повномасштабної війни в Україні деякі кооперативи перепрофілювалися: з вирощування ягід перейшли на овочі. Саме так вони хочуть допомогти країні вистояти та забезпечити населення продовольством.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!