Новини / Рослинництво     10 серпня 2022 20:32

В Україні зростають ціни на білокачанну капусту

Основною причиною цінового зростання в сегменті білокачанної капусти стало завершення сезону реалізації цієї продукції середніх сортів

Цього тижня в Україні на ринку білокачанної капусти відновилося зростання відпускних цін, повідомляють аналітики проєкту EastFruit. Стрибок цін учасники ринку пов’язують із початком періоду міжсезоння: середні сорти капусти поступово йдуть з ринку, а збирання пізніх, фермери планують розпочати останній тиждень серпня.

У ситуації, що склалася, відпускні ціни на якісну білокачанну капусту на поточному тижні зросли до 22-27 грн/кг ($0,60-0,74/кг), що в середньому на 10% вище, ніж тижнем раніше.

Основною причиною цінового зростання в сегменті білокачанної капусти стало завершення сезону реалізації цієї продукції середніх сортів. Водночас до більш стрімкого подорожчання виробники не вдавалися, побоюючись, що такі коригування можуть спровокувати погіршення темпів збуту білокачанної капусти.

Читайте такожВ Уряді затвердили план із забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану

Нині білокачанна капуста в Україні вже коштує в середньому у 6 разів дорожче, ніж за аналогічний період минулого року. Проте, на думку виробників, сподіватися зниження цін на початку осені, швидше за все, не варто. Невеликий спад можливий тільки на початку жнив, потім ціна тільки підвищуватиметься. Річ у тому, що сьогодні учасники ринку вже стурбовані перспективами на врожай капусти. Через спеку та посуху може значно зменшитися валовий збір цієї продукції. Також варто відзначити, що площі під цією культурою в поточному сезоні суттєво знизилися.

Нагадаємо, 18 гектарів землі для вирощення городини та ягід цьогоріч виділили 10 лісових господарств Хмельницької області. Ця площа – більша в 5 разів у порівнянні з минулим роком. Посіви ягід та овочів збільшили через війну. Частину зібраної городини використають під час виробництва сухих супів для українських воїнів, решту врожаю продадуть.

З початку повномасштабної війни в Україні деякі кооперативи перепрофілювалися: з вирощування ягід перейшли на овочі. Саме так вони хочуть допомогти країні вистояти та забезпечити населення продовольством.

Аграрії Дніпропетровщини зібрали майже 270 тис. тонн урожаю картоплю та овочів відкритого ґрунту (огірки, помідори, моркву, буряк та цибулю).

Раніше в Мінагрополітики відповіли,  чи буде в Україні дефіцит садовини та овочів.

Анна Лиса

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також