Темпи здешевлення живця свиней пришвидшились

У кінці травня ціни на живець свиней забійних кондицій відчутно послабилися. Про це повідомляють в аналітичному відділі Асоціації «Свинарі України» з посиланням на власний моніторинг цін свинини живою вагою.
Згідно повідомленню, поступове послаблення цін на свинину було цілком очікуваним після Великодніх свят, на початку квітня. Проте у третій декаді місяця темпи здешевлення пришвидшилися, а планові ціни поточного тижня посунулися у бік пониження на 2 гривень за кілограм.
«Більшість м’ясопереробників цього тижня закуповувала «м’ясних» свиней забійних кондицій по 45-46,5 грн/кг. Обмеженість пропозиції живця на Півдні країни слугує вагомою підтримкою для цін, тож тамтешні виробники свинини змогли втримати цьоготижневі ціни на рівні 47-48 грн/кг. З іншого боку, як у східних областях, так і на Заході деякі м’ясопереробники озвучували нижчі за мінімальну вказану межу ціни — 44-44,5 грн/кг», – йдеться у повідомленні.
За даними аналітичного відділу, в якості основної причини для пониження цін закупівлі представники м’ясопереробки наводять значні обсяги пропозиції вигіднішої по ціні імпортної сировини, а також млявість реалізації.
«Не зважаючи на тривалі вихідні на початку травня, споживча активність посилилася лише епізодично і, переважно, у великих містах, тоді як більшість операторів не відчули пожвавлення збуту. З іншого боку, роздрібна торгівля не встигла відреагувати на зміну закупівельних цін, тож споживачі не мали можливості скористатися ціновою перевагою», – кажуть аналітики.
Та додали, що представники м’ясопереробної галузі втримуються від прогнозів, проте зазначають, що передумов для підвищення цін закупівлі наразі немає.
«Імпорт та послаблений рівень купівельної спроможності населення надалі слугуватимуть суттєвим обмежуючим чинником для висхідної динаміки цін. Тим не менш, більшість поділяє думку, що стабілізація цін закупівлі упродовж тривалого періоду – у травні та влітку, позитивно відобразилася б на роботі усіх операторів», – наголосили в асоціації.
