Ізраїльські дослідники вивели новий сорт томатів, стійкіший до посухи. Передбачається, що він може допомогти фермерам впоратися з негативним впливом зміни клімату. Поглиблений генетичний аналіз, проведений під керівництвом вчених з Єврейського університету Єрусалима, виявив взаємодію між двома областями геному томату, яка призводить до підвищення врожайності та стійкості до посушливих умов, передає AgroExpert.md.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Новий сорт, що ще не отримав назви, може справлятися з екстремальними погодними умовами.
Комерційні сорти томатів, які вирощують в умовах відкритого ґрунту і продають у супермаркетах, у середньому потребують 317 000 галонів води на акр за сезон. Дослідники скоротили цю кількість води вдвічі та отримали відмінні результати. Аби домогтися цього, вчені схрестили два види томатів – дикий сорт, який походить з пустель західного Перу, зі звичайним комерційним сортом, який широко доступний.
Як зауважують у виданні, мета полягала в тому, щоб точно визначити, які частини геному рослини впливають на її врожайність та інші важливі сільськогосподарські характеристики. Дослідження показало, що дві конкретні області в геномі рослини призводять до збільшення загального врожаю на 20%-50% як у звичайних, так і в посушливих умовах. Окрім цього, покращено загальний розмір рослини.
Результати демонструють ефективність використання диких видів для підвищення сільськогосподарського виробництва. У майбутньому вони можуть виявитися широко застосовними й до інших рослин.
Новий сорт томатів, виведений в Ізраїлі, може з’явитися на ринку в найближчому майбутньому і, найімовірніше, його використовуватимуть для переробки під час виробництва кетчупів і соусів. Зараз вчені перебувають на стадії вирощування першого кросбредного сорту для комерційних цілей, він з’явиться на ринку в найближчі два-три роки.
Нагадаємо, великі тепличні комбінати зменшили вирощування огірків та збільшили — томатів, адже вони потребують менше енерговитрат. Про це розповів власник тепличного господарства на Дніпропетровщині Максим Мироненко у блозі компанії Rijk Zwaan Ukraine.
Окрім цього, в Україні стрімко зростає ціна на якісний тепличний томат, повідомляють аналітики проєкту EastFruit. За інформацією проєкту, через сильну спеку різко погіршилася якість даної продукції. Виробники нерідко повідомляють, що на плодах залишаються опіки через активне сонце. У результаті на ринку зростає пропозиція некондиційного томату, тоді як якісної продукції мало пропонується.
Ціни на овочі, фрукти і ягоди наразі більше залежать від зміни логістичних маршрутів і вартості пального. Проте, по Україні не спостерігатиметься дефіциту овочевих культур через тимчасову окупацію південних регіонів. Про це розповів директор департаменту аграрного розвитку Мінагрополітики Ігор Віштак.
З початку повномасштабної війни в Україні деякі кооперативи перепрофілювалися: з вирощування ягід перейшли на овочі. Саме так вони хочуть допомогти країні вистояти та забезпечити населення продовольством.
Томати вигідно вирощувати між сонячними панелями: рослини отримують менше теплового стресу, а панелі краще охолоджуються завдяки транспірації рослин.
Ізраїльські вчені планують проростити зелень із насіння на Місяці. Цей проєкт розробив Інститут дослідження пустелі імені Якоба Блауштейна при Університеті імені Бен-Гуріона у Беер-Шеві.
NASA відправило на борт космічної станції насіння червоного перцю чилі (Capsicum annuum) – у межах реалізації проєкту з вирощування плодоносних рослин на міжнародній космічній станції.
Команда старшокурсників з Дартмутського коледжу (штат Нью-Гемпшир, США) розробила проект, який дозволить астронавтам вирощувати овочі на Марсі.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!