Сінгапурські стартапи Umami Bioworks і Shiok Meats, що займаються виробництвом культивованих морепродуктів, домовилися про злиття, передає newfood.
Угода призведе до появи світового лідера у галузі клітинного сільського господарства.
Об’єднане підприємство збереже назву Umami Bioworks і очолюватиме його теперішній генеральний директор Міхір Першад.
У найближчому майбутньому компанія також збереже бренд Shiok Meats, проте співзасновниця Shiok Meats і генеральна директорка групи Сандх’я Шрірам після 6 років управління покине свій пост.
Що стосується інших співробітників, то вони приєднаються до команди Umami Bioworks, щоб підтримувати її роботу з розробки ліній клітин ракоподібних і середовищ для їх вирощування.
Майбутнє злиття є важливою подією в індустрії культивованих морепродуктів, адже дві найвідоміші азійські компанії об’єднують зусилля в той час, коли культивоване м’ясо досягає значного прогресу в погодженні з регуляторами та комерціалізації.
Umami Bioworks, яка є творцем першої у світі лабораторної риби, продовжить розробку культивованого вугра, морського окуня та ласощів для тварин.
Додатково компанія спрямує зусилля у подальшу розробку ракоподібних, які були в центрі уваги Shiok Meats.
Umami Meats піде тим же шляхом, що й Eat Just, Aleph Farms або Meatable, змішуючи клітини культивованих тварин (у цьому випадку – риби) з рослинними інгредієнтами для своїх перших продуктів. Це допоможе знизити витрати на культивоване м’ясо, які наразі набагато вищі, ніж звичайне м’ясо чи м’ясні продукти рослинного походження.
Ісламська релігійна рада Сінгапуру (MUIS) визначила, що споживання культивованого м’яса можна вважати халяльним “за певних умов”, передає vegconomist.
Халяльні вимоги, викладені MUIS, включають забезпечення того, щоб клітинні лінії для виробництва культивованого м’яса були отримані від видів тварин, які мусульманам дозволено вживати в їжу. Середовище для росту клітинних культур не повинно містити нехаляльних інгредієнтів, а кінцевий продукт має бути схваленим як безпечний регуляторним органом.
Більш як мільярд осіб дотримується стандартів халяльної їжі.
Загалом у MUIS вважають, що включення в раціон нових харчових продуктів, особливо тих, що вирощуються екологічно стійкими методами, має потенціал для розв’язання глобальних проблем.
У заяві Ісламської релігійної ради про нові харчові продукти мовиться, що підхід узгоджується з фундаментальним ісламським принципом Maqṣid al-Istikhlāf.
MUIS – єдина уповноважена організація в Сінгапурі, яка видає сертифікати халяль. Щоб прийняти рішення щодо культивованого м’яса, MUIS консультувалася з багатьма експертами, зокрема доктором філософії Маанаса Равікумаром, науковцем з Інституту доброї їжі GFI APAC.
Читайте також: Лабораторне м’ясо згодом стане доступне абсолютно усім
Також представники MUIS відвідали виробництво м’яса із клітин, щоб уважно вивчити технологію з усіх кутів ісламського погляду.
У своїх висновках MUIS акцентує на численних можливостях культивованого м’яса, які “переважують будь-які потенційні недоліки”.
Зауважимо, Православний союз (OU), найбільше у світі агентство з сертифікації кошерності, визначив, що лінія курячих клітин Super Meat відповідає найвищому рівню нагляду за кошерністю: стандартам мехадрин. Це стало першою та головною точкою дотику релігійних дієтичних стандартів і передових харчових технологій у промисловості культивованого м’яса.
Успішне отримання кошерної сертифікації може прокласти шлях і до інших релігійних сертифікатів, наприклад, халяль.
Зараз OU та ізраїльський стартап з культивування м’яса Super Meat працюють разом, щоб створити перелік чітких вказівок для всього ланцюжка постачання та процесу виробництва на основі суворого єврейського закону та наукових оглядів.
Нагадаємо, майбутнє м’яса – не в промислових фермах чи відгодівельних комплексах. Майбутнє – це скоріше завод для вирощування, де клітини беруться з ембріонів і культивуються у курячу грудку, стейк чи омара лише за кілька тижнів.
Піонер в галузі виробництва культивованих морепродуктів, компанія Finless Foods готується випустити на ринок свою першу асортиментну позицію — рослинний тунець.
Веганський продукт посів перше місце в категорії “М’ясний продукт року для сніданку” в межах щорічної нагороди Mindful Awards, яка відзначає найкращі компанії, послуги та продукти у споживчому сегменті.
Світовий гігант агробізнесу Cargill, спільно з іспанською компанією Cubiq Foods, працює над новою технологією виробництва жирів. Нова технологія підійде для альтернативних м’ясних та молочних продуктів рослинного походження, де жири та олії допомагають забезпечити структуру, смак, текстуру та поживний профіль.
Американські інженери описали спосіб вирощування у лабораторії штучного сала для покращення смакових і фізичних властивостей вирощеного м’яса. Досліди з тваринними жировими клітинами показують, що їх можна вирощувати тонкими шарами, після чого об’єднувати у тривимірну масу, що нагадує справжню жирову тканину тварин.
Американська харчова технологічна компанія Motif FoodWorks випустила свій перший продукт, орієнтований на споживача, — гамбургери на рослинній основі Motif BeefWorks.
З листопада компанія GG (GG plant-based food products) вела на ринок рослинну альтернативу кальмарам.
Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) завершило першу передпродажну консультацію щодо харчових продуктів для людей, виготовлених із культивованих клітин тварин.
Найбільша у світі меблева компанія IKEA виготовлятиме фрикадельки з “м’яса” рослин, пише Forbes. Рівень викидів парникових газів під час їх виготовлення складе лише 4% від обсягу викидів, що з’являються при приготуванні справжнього м’яса. До складу рослинного делікатесу увійде гороховий протеїн, овес, яблука та картопля. У компанії обіцяють, що веганські фрикадельки виглядатимуть як м’ясо та матимуть ідентичний смак.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!