Обсяги світової торгівлі яблук у грошовому еквіваленті становлять $7,8 млрд, при цьому частка України у ньому – лише 0,08%. Причина – у ґрунтово-кліматичних умовах.
«Площі під сучасними яблуневими садами навіть в тих регіонах, де ще недавно яблук не вирощували у промислових масштабах, і в світі вцілому зростають, як і врожайність, – повідомив Андрій Ярмак, економіст інвестиційного відділу ФАО, під час конференції «Яблучний бізнес України-2017». – Однак споживання яблук в Україні та ЄС зменшується. Приміром, в Україні з 2013 року мінус складає 15% на особу».
Через те, що кількість споживачів в Україні падає, ринок яблук знизився на 21%. «Загалом же у світі торгівля яблуками не зростає через засилля на ринку ягід і фруктів, які раніше були малодоступними», – пише Ярмак у Facebook. До того ж, значні ресурси вкладаються в просування споживання снеків, «швидких перекусів» та готових продуктів, менші – в просування екзотичних та дорогих фруктів та ягід, і майже нічого не витрачається на просування споживання яблук.
Натомість, вагомою перевагою для виробників яблук в Україні є дешева робоча сила.
Україна займає 12-те місце у світі з виробництва яблук, кажуть в Асоціації «Укрсадпром». Перспективи для збільшення обсягів виробництва є високими. У звіті Міністерства торгівлі США щодо бізнес-перспектив України з питань виробництва, зберігання, переробки та пакування овочів і фруктів зазначено, що українці мають всі шанси стати світовими лідерами у сфері виробництва та переробки овочів та фруктів. Україна могла б стати експортною базою фруктів та овочів — і свіжих, і перероблених, вважають у США.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!