Новини    08 лютого 2024 19:59

Раді рекомендували прийняти за основу доопрацьований законопроєкт про хміль

Законопроєкт спрямований на приведення у відповідність до стандартів Європейського Союзу основних принципів та вимог до вирощування, виробництва, переробки, маркування, сертифікації хмелю та хмелепродуктів

Комітет Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики розглянув доопрацьований у Комітеті проєкт Закону “Про хміль та хмелепродукти” та вирішив рекомендувати ВРУ при розгляді у першому читанні прийняти за основу доопрацьований законопроєкт № 9234.

Законопроєкт спрямований на приведення у відповідність до стандартів Європейського Союзу основних принципів та вимог до вирощування, виробництва, переробки, маркування, сертифікації хмелю та хмелепродуктів, а також правових основ діяльності центральних органів виконавчої влади, суб’єктів господарювання та порядку державного контролю у цій галузі.

Положеннями доопрацьованого законопроєкту визначаються:

  • загальні вимоги до сертифікації хмелю (хмелепродуктів);
  • вимоги до сертифікаційних центрів та порядок їх включення до Реєстру сертифікаційних центрів;
  • порядок здійснення компетентним органом контролю за діяльністю сертифікаційних центрів;
  • особливості маркування хмелю (хмелепродуктів) та порядок офіційного нагляду за цим процесом;
  • зміст сертифікатів хмелю та хмелепроудктів;
  • порядок та особливості підготовки, переробки та змішування хмелю;
  • вимоги до ввезення (пересилання) хмелю та хмелепродуктів;
  • визначено діяльність та основні повноваження об’єднання виробників хмелю та хмелепродуктів;
  • врегульовано процедуру державного контролю та притягнення до відповідальності за порушення законодавства у галузі хмелю та хмелепродуктів.

Також проєктом закону передбачається внесення змін до Закону України “Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів” у частині розширення найменувань категорії харчових продуктів та їхніх позначень.

Зауважимо, у вересні 2023 року перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький представив на засіданні парламентського Комітету з питань аграрної та земельної політики доопрацьований проект закону “Про хміль та хмелепродукти” (9234).

Це законопроєкт, в якому унормовано митні формальності імпорту; порядок перевірки хмелю при імпорті на відповідність мінімальних ринкових вимог; структура центрів, органів та видів документів з сертифікації.

Новини за темою:  Трейдер з ОАЕ укладає угоду на 150 тис. тонн українського зерна: перспективи співпраці

Запроваджується сертифікація хмелю на території України (окрім використання броварнями власно вирощеного хмелю).

У законопроєкті визначені такі варіанти сертифікації:

  • ввезення хмелю (хмелепродуктів) з країн ЄС (надається сертифікат ЄС);
  • ввезення хмелю (хмелепродуктів) з третіх ЄС (надається сертифікат еквівалентності хмелю стандартам ЄС);
  • сертифікація хмелю в Україні — шишки хмелю та хмелепродукти мають відповідати стандартам ЄС (вологість, розмір шишки тощо), після чого проходить процедура перевірки та видача сертифіката.

Нагадаємо, за минулі 30 років площі вирощування хмелю в Україні зменшилися з майже 7,5 тис. га (1990 р.) до 400 га (2022 р.), тобто у 18,5 раза. Цей обсяг площ забезпечує лише 20% потреби пивоварних компаній у хмелі, решта імпортується.

Підприємці, які організовують справу, визнають, що це свого роду експеримент, адже у світі не так багато пивоварень, які працюють із хмелем, вирощеним у теплиці.

Львівська пивоварня “Правда” випустила на ринок пиво з пелюсток троянд, про це інформує пресслужба бренду в Instagram.

У селі Гораївка на Хмельниччині (Бакота), у садибі “Дім мандрівника”, зварили перше крафтове пиво “Бакітський гарбузовий ель”.

Компанія Carrefour Polska оголосила, що випустила асортимент овочевого пива, який, за її словами, є першим у своєму роді в країні.

Новорічні ялинки на пиво перетворює компанія з Нідерландів. Екологічну акцію From Tree to Tipple (“Від дерева до напою”) пивовари започаткували ще два роки тому.

Пивоварня Hot House Brewing at Barone Gardens першою в Нью-Йорку розпочала вирощувати хміль у власній теплиці, з потенціалом 3-4 врожаї на рік. Завдяки комбінації тепличного та придбаного на ринку хмелю, тут виготовлятимуть оригінальні сорти пива.

Виноробна компанія “Шато Чизай” започатковує виробництво ігристих вин методом Шарма-Мартінотті на власних потужностях, а також запускає завод із виробництва виноградних спиртів.

Новини за темою:  OKKO Group розширила земельний банк до 50 тисяч гектарів і готується до запуску двох заводів

На Житомирщині, у селі Вертокиївка, вирощують не тільки пряний та ароматичний хміль, а ще й лікарський сорт хмелю. Підприємство “Хміль України” донині зберігає статус одного з лідерів хмелярства області. Хміль тут росте на площі понад 100 гектарів.

Анна Лиса

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...