Комітет Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики розглянув доопрацьований у Комітеті проєкт Закону “Про хміль та хмелепродукти” та вирішив рекомендувати ВРУ при розгляді у першому читанні прийняти за основу доопрацьований законопроєкт № 9234.
Законопроєкт спрямований на приведення у відповідність до стандартів Європейського Союзу основних принципів та вимог до вирощування, виробництва, переробки, маркування, сертифікації хмелю та хмелепродуктів, а також правових основ діяльності центральних органів виконавчої влади, суб’єктів господарювання та порядку державного контролю у цій галузі.
Положеннями доопрацьованого законопроєкту визначаються:
- загальні вимоги до сертифікації хмелю (хмелепродуктів);
- вимоги до сертифікаційних центрів та порядок їх включення до Реєстру сертифікаційних центрів;
- порядок здійснення компетентним органом контролю за діяльністю сертифікаційних центрів;
- особливості маркування хмелю (хмелепродуктів) та порядок офіційного нагляду за цим процесом;
- зміст сертифікатів хмелю та хмелепроудктів;
- порядок та особливості підготовки, переробки та змішування хмелю;
- вимоги до ввезення (пересилання) хмелю та хмелепродуктів;
- визначено діяльність та основні повноваження об’єднання виробників хмелю та хмелепродуктів;
- врегульовано процедуру державного контролю та притягнення до відповідальності за порушення законодавства у галузі хмелю та хмелепродуктів.
Також проєктом закону передбачається внесення змін до Закону України “Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів” у частині розширення найменувань категорії харчових продуктів та їхніх позначень.
Зауважимо, у вересні 2023 року перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький представив на засіданні парламентського Комітету з питань аграрної та земельної політики доопрацьований проект закону “Про хміль та хмелепродукти” (9234).
Це законопроєкт, в якому унормовано митні формальності імпорту; порядок перевірки хмелю при імпорті на відповідність мінімальних ринкових вимог; структура центрів, органів та видів документів з сертифікації.
Запроваджується сертифікація хмелю на території України (окрім використання броварнями власно вирощеного хмелю).
У законопроєкті визначені такі варіанти сертифікації:
- ввезення хмелю (хмелепродуктів) з країн ЄС (надається сертифікат ЄС);
- ввезення хмелю (хмелепродуктів) з третіх ЄС (надається сертифікат еквівалентності хмелю стандартам ЄС);
- сертифікація хмелю в Україні — шишки хмелю та хмелепродукти мають відповідати стандартам ЄС (вологість, розмір шишки тощо), після чого проходить процедура перевірки та видача сертифіката.
Нагадаємо, за минулі 30 років площі вирощування хмелю в Україні зменшилися з майже 7,5 тис. га (1990 р.) до 400 га (2022 р.), тобто у 18,5 раза. Цей обсяг площ забезпечує лише 20% потреби пивоварних компаній у хмелі, решта імпортується.
Підприємці, які організовують справу, визнають, що це свого роду експеримент, адже у світі не так багато пивоварень, які працюють із хмелем, вирощеним у теплиці.
Львівська пивоварня “Правда” випустила на ринок пиво з пелюсток троянд, про це інформує пресслужба бренду в Instagram.
У селі Гораївка на Хмельниччині (Бакота), у садибі “Дім мандрівника”, зварили перше крафтове пиво “Бакітський гарбузовий ель”.
Новорічні ялинки на пиво перетворює компанія з Нідерландів. Екологічну акцію From Tree to Tipple (“Від дерева до напою”) пивовари започаткували ще два роки тому.
Пивоварня Hot House Brewing at Barone Gardens першою в Нью-Йорку розпочала вирощувати хміль у власній теплиці, з потенціалом 3-4 врожаї на рік. Завдяки комбінації тепличного та придбаного на ринку хмелю, тут виготовлятимуть оригінальні сорти пива.
Виноробна компанія “Шато Чизай” започатковує виробництво ігристих вин методом Шарма-Мартінотті на власних потужностях, а також запускає завод із виробництва виноградних спиртів.
На Житомирщині, у селі Вертокиївка, вирощують не тільки пряний та ароматичний хміль, а ще й лікарський сорт хмелю. Підприємство “Хміль України” донині зберігає статус одного з лідерів хмелярства області. Хміль тут росте на площі понад 100 гектарів.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!