Харчовий гігант Del Monte представив унікальний продукт – рожевий ананас Pinkglow, який одразу став справжнім хітом на ринку. Цей ексклюзивний ананас нічим не примітний зовні, але вражає яскраво-рожевим кольором м’якоті, інформує SEEDS.
Це пояснюється збільшеним вмістом лікопіну, каротиноїду і пігменту, які природним чином присутні в ананасах. Ці ж сполуки надають червонуватого кольору кавунам і помідорам.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Зазвичай в ананасах лікопін перетворюється на бета-каротин за допомогою ферменту, який робить внутрішню частину ананаса жовтою. Однак, у випадку з рожевим ананасом Del Monte, цей фермент, відомий як лікопін-бета-циклаза, відключили з використанням методу, що називається РНК-інтерференцією. Це дало змогу накопичити лікопін і надати м’якоті рожевого відтінку.
Згідно з інформацією Del Monte, процес генної інженерії розпочався 2005 року, і після шести років тестування різних поколінь ананасів у Коста-Риці, з 2010 по 2014 рік, фрукт був готовий до вирощування.
Кортні Вебер, експерт з селекції рослин і генетик з Корнельського університету, пояснила, що РНК-інтерференція передбачає введення гена, що зв’язує і блокує виробництво ферменту лікопін-бета-циклази. Потім цей ген було впроваджено в геном ананаса за допомогою бактерій, які природно переносять ДНК у клітину-господаря.
У продажу рожевий ананас коштує близько 10 доларів за штуку, що приблизно вдвічі дорожче за звичайні види, а онлайн-магазини продають їх за ціною від 29 до 39 доларів за фрукт.
Рожеві ананаси створені Del Monte, тому їх вирощує тільки ця компанія. Ці фрукти стали настільки популярними, що попит на них перевищує пропозицію. У серпні Del Monte оголосила, що валовий прибуток злетів завдяки рожевим ананасам і ананасам Honeyglow, що мають золотисту м’якоть.
Нагадаємо, дослідники з Національного інституту досліджень геному рослин Департаменту біотехнології в Делі розробили сорт ріпакової гірчиці, щоб отримати м’яку олію зі сполуками, що відлякують комах, з використанням технології редагування геному (GE).
Науковці з Інституту Джеймса Хаттона створюють нову гігантську лохину. Автори дослідження кажуть, що новий вид матиме ягоди більші за виноградину або невелику полуницю.
Картопляний День поля провела компанія “Агріко Україна” разом із партнерами – компаніями “Адама Україна” та “Ван Дайк Технікс”, на полях фермерського господарства “Аделаїда”. Під час заходу “Агріко Україна” продемонструвала 14 сортів картоплі. Серед них були і новинки: “Коразон” та “Спектра”.
Фермери Хоккайдо виростили абсолютно новий фрукт, круглий, соковитий і солодкий, як диня, але трохи кислуватий, як лимон.
Компанія Plant & Food Research Ltd (PFR) із Нової Зеландії розробила лінійку сортів абрикоса.
Анатолій Лаба, селекціонер, член Асоціації селекціонерів, помологів та садівників вирощує в селі Пільний Олексинець Хмельницької області гібриди кісточкових, у тому числі й чорну абрикосу.
Червоноплідні яблука з деталізованими малюнками пам’яток архітектури та відомих картин вирощують у префектурі Аоморі на півночі Японії та експортують до Франції.
В Австралії розробляють програму селекції для підвищення жаростійкості пшениці.
Американська селекційна компанія Fall Creek Farm & Nursery вивела новий сорт лохини. Селекціонери презентували сорт PeachyBlue ‘ZF08-029’, що виділяється великими ягодами, високою врожайністю та персиковим ароматом.
Бразильський науково-дослідний інститут кави розпочав вирішальний етап у двадцятилітньому проєкті з розробки сортів кави арабіка, які природньо не містять кофеїну. На думку дослідників, ця розробка може мати значний комерційний потенціал
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!