Новини    07 січня 2024 16:24

Печена смідинська капуста стала унікальною гастрономічною спадщиною Волині

Аби приготувати давню місцеву страву, спершу слід розпалити піч на бабиній літній кухні

У селі Смідин Ковельського району гастрономічну культуру області представляє “Смідинська капуста”. Місцеві господині готують цю страву в печі за рецептами, котрим десятки років.

Одними з тих, хто зберігає кулінарні традиції краю, є подружжя Козачуків зі Смідина. Як розповів господар Володимир Козачук, аби приготувати давню місцеву страву, спершу слід розпалити піч на бабиній літній кухні, передає Суспільне.

Це чоловіча робота: накласти дров, підпалити, а далі все дружина робить, – каже волинянин.

Господиня Людмила Козачук говорить: печена капуста – це особлива страва. Зі слів волинянки, готувати капусту в печі навчилася від місцевих господинь 40 років тому, коли приїхала сюди жити. Як додає, відтоді ніде більш такої страви не куштувала.

Печемо ми зимою і в грубці, і в печі. Страва дуже смачна і коронне блюдо на празник, – розповіла господиня.

Коли вогонь у печі вигорів, качани капусти цілими закладають у жар, без посуду та жодних спецій. Після цього, каже Людмила Козачук, страву благословляють молитвою.

Капусту із печі господиня дістає лише на ранок. Після того, як спечена страва схолола, верхні обвуглені листки знімають та викидають.

Капусту ставили в центрі стола. До неї можуть смакувати варенички або домашній хлібчик свіжий печений. Так що припрошуємо, – додає господиня.

Зі слів Володимира Козачука, печена капуста щоразу смакує по-іншому, проте секрет приготування страви знає лише господиня. Додає, що запорукою вдалої печеної капусти є хороший настрій та добрі гості.

Два місяці тому “Смідинська капуста” виграла грант від Українського культурного фонду, розповідала керівниця місцевого ЦНАПу Олена Крук, яка є авторкою проєкту під назвою ЗD-подорож кулінарною спадщиною “Смідинська капуста”.

А нещодавно “Смідинську капусту” внесли до обласного переліку гастрономічної спадщини, а наступного року планують подати цю страву до національного.

Новини за темою:  Україна збільшує експорт біометану: третя компанія вийшла на європейський ринок

Нагадаємо, Міністерство культури та інформаційної політики своїм наказом №234 від 4 травня внесло до Національного переліку п’ять нових елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Наказом Міністерства культури та інформаційної політики № 525 від 23 грудня 2022 року до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини увійшов елемент “Традиційний обрядовий хліб Вінниччини”.

На Житомирщині пройшов конкурс “Гастроспадщина”. На ньому були представлені старовинні рецепти, характерні для цього регіону. Перемогли блятники, колотуха та кисіль з буряка.

Український борщ було визнано нематеріальною спадщиною ЮНЕСКО. Спеціалісти вже підрахували приблизну вартість українського бренду.

1 липня на п’ятому позачерговому засіданні Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини елемент “Культура приготування українського борщу” включили до переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини, які потребують негайної охорони.

Перший ресторан української кухні YOY у Дубаї (ОАЕ) відкрила київська компанія Moderza Group. Серед страв меню пропонують борщ із печі, банош із каштанами, галушки з аспарагусом та трюфельною сметаною, вареники з вишнею, бринзу з варенням із ялини, яка готується за авторським рецептом у дров’яній печі.

Традиція приготування голубців з картоплею та виготовлення обухівського «шитого» рушника поповнили перелік елементів нематеріальної спадщини України, повідомляє Міністерство культури України.

Напередодні Нового року Міністерство культури та інформаційної політики України схвалило рішення про включення “Традиції Щедрого вечора в Україні” до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Анна Лиса

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...