Новини

Блятники, колотуха та кисіль із буряків: фахівці визначили гастроспадщину Житомирщини

На Житомирщині пройшов конкурс “Гастроспадщина”. На ньому були представлені старовинні рецепти, характерні для цього регіону.

Про це “Суспільному” розповіла провідна методистка обласного центру народної творчості Анастасія Сегеда.

За її словами, конкурс тривав від 13 жовтня до перше грудня.

“За час конкурсу на нашу електронну адресу надіслали безліч цікавих рецептів страв Житомирщини, – каже Анастасія Сегеда. – Проте відібрали понад 20 рецептів, а опублікували 13. Важливо було, щоб рецепт підходив під гастроспадщину області та містив старовинну технологію приготування й якусь цікавинку”.

Блятники, колотуха та кисіль із буряків: фахівці визначили гастроспадщину Житомирщини
Фото: Суспільне

За словами Анастасії Сегеди, відповідно до критеріїв надіслали свої рецепти представники Новогуйвинської громади – Троянівський старостат, Смолдирівський та Суємецький старостати Баранівської громади, Попільнянська громада, Хорошівська громада.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter

Блятники, колотуха та кисіль із буряків: фахівці визначили гастроспадщину Житомирщини
Фото: Суспільне

За рішенням конкурсної комісії переможцями стали:

  • перше місце посіла Бердичівська територіальна громада з рецептом Огіївських “Блятників”. Блятники, вочевидь, отримали свою назву від частини ткацького верстата – блята, за допомогою якого накручували ці вироби з тіста у вигляді спіральок;
  • друге місце поділили між собою: Бердичівська територіальна громада з рецептом “Колотухи – Чорної і Білої” та Попільнянська громада з рецептом “Помідорів квашених у пшениці”;
  • третє місце посіла Баранівська територіальна громада, Суємецький старостат, з рецептом “Киселя” з цукрових буряків.

“Кисіль – всім відома страва, – каже Анастасія Сегеда. – Проте конкурсанти додали цікавих деталей, розповіли, як зробити цукровий сироп із буряка та як добути крохмаль з картоплі, а не просто купити його у магазині. Те ж стосується і квашеної капусти. Нам розповіли, як у бочках квасили капусту, який додавали консервант. Ось такі секрети приготування і впливали на рішення конкурсної комісії”.

Блятники, колотуха та кисіль із буряків: фахівці визначили гастроспадщину Житомирщини
Фото: Суспільне

Також були рецепти “Рибної юшки”, млинців з “мочанкою”, “Опіканців”, “Голубців зі шпоном”, “Галушок”, засолених закусочних огірочків. Найбільшу кількість рецептів для участі в конкурсі надіслала Баранівська територіальна громада.

Нагадаємо, цьогоріч український борщ було визнано нематеріальною спадщиною ЮНЕСКО. Спеціалісти вже підрахували приблизну вартість українського бренду.

1 липня на п’ятому позачерговому засіданні Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини елемент “Культура приготування українського борщу” включили до переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини, які потребують негайної охорони.

Перший ресторан української кухні YOY у Дубаї (ОАЕ) відкрила київська компанія Moderza Group. Серед страв меню пропонують борщ із печі, банош із каштанами, галушки з аспарагусом та трюфельною сметаною, вареники з вишнею, бринзу з варенням із ялини, яка готується за авторським рецептом у дров’яній печі.

Валерія Пепеля

Валерія Ясницька

Журналіст-аналітик, редактор. Пише інтерв'ю та статті про агробізнес. Має дві вищі освіти - економічну та технічну. У друкованих та онлайн-ЗМІ працює від 2006 року. Улюблена тематика - економічне та соціально-політичне життя України.

Схожі статті

Кнопка "Повернутися до початку