Новини

Парламент підтримав спрощення діяльності малих виноробів

9 серпня Верховна Рада схвалила у другому читанні законопроєкт N9030, котрий увідповіднює до міжнародних практик та сучасних трендів виробництво вина невеликими виноробними господарствами, повідомив один з авторів законопроєкту Данило Гетманцев.

Нагадаю, що законопроєкт розроблено з метою приведення національного законодавства у відповідність до міжнародних практик та сучасних трендів розвитку виноробної галузі — відзначив Гетманцев.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter 

Прийнятий закон має усунути необґрунтовані адміністративні бар’єри для діяльності суб’єктів господарювання, що займаються виробництвом вин виноградних, вин плодово-ягідних та/або напоїв медових, та створить сприятливі умови для розвитку малих виробництв виноробної продукції в Україні.

Гетманцев зазначив, що ініціатива допоможе створити економічні стимули для розвитку малого виноробства і збільшити кількість малих виробництв виноробної продукції, а також забезпечить відкриття нових виробництв та створення нових робочих місць і підвищення зайнятості, а також збільшення бюджетних надходжень.

  • Ухвалений документ насамперед скасовує необхідність отримання малими господарствами ліцензії на провадження діяльності з виробництва алкогольних напоїв. Натомість створюється Реєстр малих виробництв виноробної продукції.
  • Виробникам дозволяється робити вино не лише зі своєї сировини, а й закуповувати сировину для виробництва. Обов’язкова вимога — куплена сировина має бути українською.
  • Спрощується процедура звітності: її потрібно подавати не раз на місяць, а раз на рік. Водночас запроваджуються штрафи за маніпуляції зі звітністю.
  • Скасовується норма з розливу вина лише у скляну тару. Тепер вино можна розливати в алюмінієві банки та кеги.

Нагадаємо, вчені зробили сенсаційне відкриття, шукаючи батьківщину виноградарства.

Соковитий виноград Ruby Roman – названий так у Японії через свій червоний колір. Завдяки вартості йому вдалося поставити світовий рекорд та стати найдорожчою ягодою у світі. Ruby Roman також закріпив за собою місце у книзі світових рекордів. У 2020 році в Японії гроно цього винограду було продано на аукціоні за 12 000 доларів.

Загалом виноградарство забезпечує від 5 до 7 тисяч постійних робочих місць у сільській місцевості, тоді як у сезонний період ця цифра подвоюється. У виноробній галузі додатково працюють ще майже 4500 осіб.

Виноробна компанія “Шато Чизай” започатковує виробництво ігристих вин методом Шарма-Мартінотті на власних потужностях, а також запускає завод із виробництва виноградних спиртів.

Анна Лиса

Схожі статті

Кнопка "Повернутися до початку