Не важливо, скільки гектарів землі ви готові обробляти. Для успіху у виробництві органіки, головне — робити це правильно. В Україні зареєстровано вже понад 390 виробників органічної продукції та обробляється близько 410 тис. га сертифікованих органічних сільськогосподарських земель. До них приєднуються і великі агрохолдинги, деякі з них виділяють до 10% своїх земель під ці проекти. Про це йдеться у матеріалі компанії «Bakertilly».
Агрофірма «Поле», Черкаська область
Дата заснування: 2007 р.
Земельний банк: 9 000 га
Вирощують: пшоно, органічна макаронна крупа з твердої пшениці; широкий асортимент зернових, бобових та олійних культур: ячмінь, жито, сочевиця, нут, горох, соя, гірчиця, соняшник, льон
Сертифікація: EU 834/07, EU 889/08, FSSC 22 000
Експорт: Нідерланди, Німеччина, Австрія, Велика Британія, Італія, Бельгія, Австралія, Малайзія, Польща, Чехія, Франція.
«Контроль якості здійснюється власною атестованою виробничою лабораторією, а також авторитетними європейськими лабораторіями. Компанія має органічний елеваторний комплекс загальною місткістю 5 000 тонн для зберігання органічного проса, що дозволяє компанії переробляти та постачати пшоно протягом всього року. У 2015 і 2016 рр. відкрито два представництва компанії в Чехії та в Польщі для сприяння експорту до ЄС та зручності клієнтів», – йдеться у матеріалі.
«Арніка», Полтавська область
Дата заснування: 2000 р.
Земельний банк: 6 313 га, земель у перехідному періоді — 9 460 га
Вирощують: продовольча пшениця, харчова та кормова соя, харчова та кормова кукурудза, промислові коноплі, льон олійний харчовий, соняшник олійний
Сертифікація: EU, Bio Suisse, NOP USDA
Експорт: Швейцарія, Німеччина, Нідерланди, Австрія та Нова Зеландія
«Компанія має власний Центр селекції та насінництва технічних конопель. З 2014 року тут проводяться наукові дослідження зі створення високопродуктивних сортів ненаркотичних конопель, адаптованих до різних кліматичних зон України. Сорти конопель “Лара” та “Глоба” на початку 2018 року внесені до Державного реєстру сортів рослин України. У сезоні 2017 року вирощені перші експериментальні поля олійного льону на органічних і конверсійних землях з метою отримання досвіду вирощування цієї культури за органічними технологіями», – повідомили в компанії
«Дунайський аграрій», Одеська область
Земельний банк: 2 000 га. Вирощують: кавун, рапс, пшениця, ячмінь, горох, просо, соняшник, сочевиця, тверда пшениця, нут, зелений горох, персик. Сертифікація: UA-BIO, NOP, Bio Suisse. Експорт: Австрія, Німеччина, Румунія, Велика Британія
«Єдине в Україні підприємство, яке виробляє сертифікований органічний кавун. У 2018 році планує збільшити площі під органічним кавуном майже вдвічі — до 20 га», – наголосили аналітики.
Small Fruit, Київська область
Дата заснування: 2011 р. Земельний банк: 300 га. Вирощують: малина, ожина, полуниця. Сертифікація: EU 834/07, EU 889/08. Експорт: Німеччина, Франція, Данія, Польща, Швейцарія, Норвегія, США і Японія
«У 2014 році на базі компанії був створений сільськогосподарський обслуговувальний кооператив “Київський”, який об’єднав фермерів, що займаються органічним землеробством, з метою підвищення ефективності та подальшим продажем загальної партії вирощеної продукції в країни ЄС. З 2016 р. Small Fruit почала поширювати першу в Європі й єдину в Україні франшизу з вирощування органічної малини», – повідомили фахівці.
Famberry, Запорізька область
Дата заснування: 2013 р. Земельний банк: 14 га. Вирощують: кизил. Сертифікація: EU 834/07, EU 889/08
«Єдиний в Україні промисловий виробник кизилу, має найбільший в Європі кизиловий сад. Власна переробка ягід: варення, пастила, сухофрукти, соуси, морс, свіжозаморожена ягода. Сад супроводжує Світлана Клименко, доктор біологічних наук, професор, головний науковий співробітник Національного ботанічного саду ім. М. Гришка», – додали в компанії «Bakertilly»
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!