Про це повідомляє на своєму сайті ФАО.
Експерти асоціації вказують 4 напрямки, де зусилля людства допоможуть зберегти воду.
Сільське господарство
Сільське господарство є одночасно і однією з основних причин дефіциту води, і головним «постраждалим» через цей дефіцит. На частку землеробства припадає майже 70% всіх водозаборів, а в низці країн, що розвиваються, цей показник досягає 95%.
ФАО наголошує на необхідності раціонально користуватися ресурсами. Наприклад, кількість води, що потрібна для вирощування с.-г. культур, суттєво залежить від того, які це культури.
Читайте: Кліматологи назвали головну загрозу для аграріїв в Україні
«Чи знаєте ви, що у зернобобових «водний слід» дуже невеликий? Адже для виробництва 1 кг сочевиці потрібно всього 1250 літрів води. Порівняйте це з 13 000 літрів води, необхідних для виробництва 1 кг яловичини!»
Зміни клімату
Очікується, що в результаті зміни клімату дефіцит води буде посилюватися. Згідно з прогнозами, це спричинить за собою підвищення температур по всьому світу. Більш часті і суворі посухи позначаються на агровиробництві, а через підвищення температури зростає потреба в воді, необхідної для рослинництва.
Заходи:
- підвищення ефективності водокористування та продуктивності праці в сільському господарстві;
- запровадити заходи для збору і повторного використання ресурсів прісної води;
- підвищити безпеку використання стічних вод.
Посухам цим не запобігти, але завдяки цьому можна запобігти голоду і соціально-економічним потрясінням, які є наслідком посух.
Продовольчі втрати і псування харчової продукції
Продовольчі втрати рівнозначні втратам води! Викидаючи їжу, ми марно витрачаємо і ті ресурси, які потрібні для її виробництва. Щорічно третину вироблених у світі продуктів харчування псується або йде у відходи. Через це об’єм води, яка марно витрачається в сільському господарстві, майже втричі більший від об’єму Женевського озера.
Кожен з нас може внести у своє повсякденне життя невеликі зміни, що дозволяють скоротити псування харчової продукції: використовувати в готуванні залишки їжі, не купувати зайвого.
Продовольчі системи
У продовольчому виробничо-збутовому ланцюгу вода часто використовується неефективно. Вибір ділянки, технології виробництва і постачальників часто приймаються без урахування наслідків господарської діяльності для наявності та якості водних ресурсів.
Заходи:
- виробництво більшої кількості продовольства з використанням меншої кількості води;
- створення стійкості сільгоспвиробників до посух, повеней і постійно мінливого клімату;
- застосування технологій очищення води, що забезпечують захист навколишнього середовища.
«Вирішення проблеми дефіциту води лежить в основі стійкого розвитку. Необхідно усвідомити, що ми просто не можемо вирощувати все необхідне нам продовольство без достатньої кількості води! Нам необхідно змінювати свої звички і діяти прямо зараз, щоб зберегти цей дорогоцінний ресурс. Це один із найважливіших інгредієнтів у ліквідації голоду!» – наголошують у ФАО.
Landlord опитав аграріїв та кліматологів на предмет змін клімату в Україні. Ми сформували нову карту кліматичних зон в Україні – вони мігрують на північ. Якщо ви ще не читали – переходьте на спецпроект «Під ударом стихії: як мігрують кліматичні зони». І не кажіть, що ми вас не попереджали!
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!