Наказом Міністерства культури та інформаційної політики № 525 від 23 грудня 2022 року до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини увійшов елемент “Традиційний обрядовий хліб Вінниччини”.
Про це повідомив голова Вінницької ОВА Сергій Борзов на своїй сторінці у Facebook.
“У кожному селі є господині, які печуть хліб, короваї. Але саме на Вінниччині збереглись унікальні традиції випікання короваїв, паляниць та інших видів хліба”, – зауважив він.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Голова ОВА додав, що Народний музей Хліба знаходиться в селі Білопілля Козятинського району на Вінниччині.
“Там жива історія українського хліборобського роду, і де нагадують, що у молитві до Бога першим є прохання: “Хліб наш насущний, дай нам сьогодні””, – написав Сергій Борзов.
Нагадаємо, на Житомирщині пройшов конкурс “Гастроспадщина”. На ньому були представлені старовинні рецепти, характерні для цього регіону. Перемогли блятники, колотуха та кисіль з буряка.
Цьогоріч український борщ було визнано нематеріальною спадщиною ЮНЕСКО. Спеціалісти вже підрахували приблизну вартість українського бренду.
1 липня на п’ятому позачерговому засіданні Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини елемент “Культура приготування українського борщу” включили до переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини, які потребують негайної охорони.
Перший ресторан української кухні YOY у Дубаї (ОАЕ) відкрила київська компанія Moderza Group. Серед страв меню пропонують борщ із печі, банош із каштанами, галушки з аспарагусом та трюфельною сметаною, вареники з вишнею, бринзу з варенням із ялини, яка готується за авторським рецептом у дров’яній печі.
Валерія Пепеля
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!