Новини    25 грудня 2022 16:17

Новий сорт кукурудзи підкорює український ринок

За оцінками німецьких аналітиків, до 2030 року очікується зростання попиту в Європі на білі та мармурові біколор сорти на 30-50%

Українські фермери відкриті до експериментів. Вони беруться вирощувати все нові сорти продукції, урізноманітнюючи агроринок нашої країни. Наразі аграрії радують покупців кукурудзою різних сортів. Про переваги солодкої кукурудзи в коментарі SEEDS розповів підприємець-винахідник, автор першого в Україні суперсолодкого сорту білої кукурудзи “Білий Кролик F1”, засновник компанії “МНАГОР” Михайло Нагорняк.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter

Біла кукурудза відрізняється від інших тим, що не містить помаранчево-жовті пігменти. За словами Михайла Нагорняка, цей продукт поки не є дуже поширеним у нашій країні.

В Україну кукурудза потрапила після країн середземномор’я та одночасно із країнами чорномор’я: Турцією, Молдовою та Грузією. І майже відразу з’явилися різні кольори: жовта, біла та суміш біколорів. Спочатку виникали мутації, що призвели до біорізноманіття. Біла кукурудза виникла досить давно, ще в країнах традиційного походження кукурудзи: Перу, Чилі, Мексиці. В природі генетично час від часу виникають різні мутації й виникають нові ознаки. Білу кукурудзу люди відразу помітили за кольором та виділили її. Далі протягом багатьох років, історично методами порівнянь та дегустацій було виявлено багато користі від цього продукту. Тому поступово біла кукурудза набула популярності. Представники різних народів відзначили корисні властивості білої кукурудзи. Тож цей продукт почали активно використовувати у кулінарії. Наприклад, відомі мексиканські млинці тортильї готуються на білому кукурудзяному борошні, – зазначив Нагорняк.

Традиції продовжують ширитися світом. Тому поступово біла кукурудза набула популярності й в країнах Європи та Азії. Зокрема у Вінницькій області у Мурованокуриловецькому та Могилів-Подільському районах готують традиційну кашу мамалигу за купою рецептів, а вже на Козятинщині мамалига не така популярна, там вже відчутно вплив Полісся, із різноманітними картопляниками, дерунами, лежнями тощо. Отже, різниця в 150 км, а традиція споживання кукурудзи різна. Тому саме через традиційність європейці та українці ще обережно ставлять до білої кукурудзи. Люди думають, що це не натуральний продукт. Проте є й ті, хто відкритий до новинок, пояснив фахівець.

Новини за темою:  Данський фонд IFU інвестуватиме в агросектор України: у фокусі – переробка, зрошення та біоенергетика

Ще 3-5 років тому мармурові біколор сорти теж не мали попит. Компанія “Мнагор” роздавала їх як “пробники”. Нині ж ці сорти є найпопулярнішими на овочевих ринках. Тож фахівець вважає, що вже через 5-7 років біла кукурудза також буде шалено популярною.

Нагорняк переконаний, що білій кукурудзі вдасться завоювати ринок. Бо цей продукт містить високий рівень дієтичного волокна, що робить його низькокалорійним. До того ж завдяки відсутності каротиноїдів біла кукурудза придатна для споживання дітьми до одного року.

Вже зараз дехто з фермерів активно цікавиться сортами білої кукурудзи. Вони вважають, що “екзотичність” цього продукту здатна завоювати увагу споживачів.

Наприклад, фермер Василь Барвінченко із Прикарпаття вже три роки вирощує білу кукурудзу. Починав із сорту “Білий Кролик”, а минулого року спробував “Монблан”.

Усю продукцію я продаю у Франківську на ринку як оптом, так і в роздріб. Цей сезон був дуже вдалий. Реалізував урожай оптом по 15-20 грн/качан, коли жовта коштувала всього 8-12 грн/качан. Від покупців та оптовиків не було відбою, всі запитували, коли буде кукурудза та які маю новинки. До слова, на білу та мармурову (біколор) кукурудзу завжди ціна вища. Вродило з гектара 35 тисяч великих качанів та 5 тисяч менших. Продав все. Заробив з 1,2 гектара понад 500 тис. грн, – розповів Барвіченко.

Своєю чергою, фермер Олег Кошіль із Волині також спробував білий сорт кукурудзи.

У нашому регіоні люди лише нещодавно дізналися, що таке солодка кукурудза. Коли пропонував придбати, то покупці запитували, чому моя продукція “зелена”. Тому доводилося пояснювати, що це такий сорт. Нещодавно вирішив, що буду підтримувати вітчизняного виробника, тож вже замовив “Український Біколор” та “Мармурову” у “Мнагора”. Поки привчатиму споживачів до біколор сортів. Тим паче я помітив, що коли сієш одночасно білу чи біколор та жовту кукурудзу, то остання стає смачнішою, – наголосив Кошіль.

Михайло Нагорняк зазначив, що компанія “Мнагор‎”‎ протягом п’яти років була в пошуку сортів кукурудзи, які б характеризувалися найбільшою  білизною та мали суперсолодкий смак. Результатом роботи й стали “Білий Кролик” та ‎”Монблан”‎.

Завдяки цим сортам дрібним фермерам та городникам вирощувати качани стало ще вигідніше. Адже за білою кукурудзою зараз справжнє полювання, всі хочуть її спробувати. А фермери-овочівники, які вже закупили дефіцитне насіння і кому вдасться посіяти білі мнагоровські суперсолодкі сорти, зможуть отримати конкурентну перевагу та додатково заробити на кожному качані 1-3 грн, – зауважив він.

За оцінками німецьких аналітиків, до 2030 року очікується зростання попиту в Європі на білі та мармурові біколор сорти на 30-50%.

Новини за темою:  Помірна спека та місцеві дощі: яка погода чекає на Україну 4 червня

Нагадаємо, у Румунії та Угорщині знизилася урожайність, тож очікується дефіцит пшениці та кукурудзи. Експерти прогнозують, що через це на українську кукурудзу буде попит з боку країн Євросоюзу.

Landlord раніше повідомляв, в Україні ціна на яблуко нового врожаю впала нижче рівня минулого року.

Через літню посуху, яка завдала європейським запасам продовольства величезних збитків, аграрії Франції збирають найменший урожай кукурудзи з 1990 року, пише Bloomberg.

Українці пишаються своєю історією, традиціями та національними символами. Синьо-жовті кольори прапор видніється в країні всюди. Особливо зараз, коли вся Україна бореться проти російських агресорів, обстоюючи свою незалежність. Культури у патріотичних кольорах з’явились і на українських полях. Так, нещодавно українські селекціонери представили новий сорт “патріотичної кукурудзи”.

Близько 500 нових сортів черешні створили за минулі 30 років. Більш як 100 видів ягоди розробили українські селекціонери.

Анна Лиса

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...