Виробники оливкової олії у ЄС отримали 1,4 млн т продукції у 2022/23 МР, що значно менше ніж 2,3 млн т, вироблених минулого сезону. Іспанія, найбільший виробник у світі, зібрала всього 660 тис. т оливок замість звичайних 1,5 млн т, передає “УкрАгроКонсалт“.
В Італії врожай оливок у 2022/23 році виявився на 37% нижчим за торішній. Прогнозується, що Італія виробить 290 тис. т оливкової олії в сезоні 2023-2024. Це на 20% більше, ніж роком раніше, але менше за середні за чотири роки 302,5 тис. т.
Причиною такої ситуації стала погода. Весною від посухи особливо постраждала Іспанія, спека під час цвітіння не дозволила зав’язатися плодам. У Греції трапилися повені та шторми. Погана погода вдарила по Північній Африці та Близькому Сході.
У Німеччині ціни на оливкову олію зросли у листопаді на 43,5%. Проте загалом кулінарні жири та олії виявилися на 11,5% дешевшими, ніж роком раніше. Вершкове масло подешевшало на 24,8%, соняшникова та ріпакова олія — на 17,3%.
Аналітики прогнозують, що через дорожнечу оливкової олії найпопулярнішою кулінарною олією, ймовірно, стане ріпакова.
Нагадаємо, за оцінками Oil World, світові перехідні запаси оливкової олії в 2023/24 МР скоротилися до історично низького рівня – 0,77 млн тонн. Ця ситуація зумовлена високим попитом та надзвичайно низьким рівнем виробництва у сезоні-2022/23 – на рівні 2,78 млн тонн порівняно з 3,66 млн тонн у 2021/22 МР.
Світові ціни на оливкову олію стрімко зростають у міру вичерпання її запасів в Іспанії – найбільшому світовому експортері, що у 2021 році забезпечила 46% світового експорту цього продукту. За даними аналітиків Mintec, ціни на олію першого холодного вижиму – екстра віржин з Андалусії (де виробляють 80% іспанської олії) протягом року виросли на 115% з 3,83 €/кг до рекордних 8,2 €/кг.
Дослідники кажуть, що економічні витрати від смертельного патогену, що вражає оливкові дерева в Європі, можуть досягти понад 20 мільярдів євро. Вони змоделювали майбутні найгірші наслідки збудника Xylella fastidiosa, який вбив багато дерев в Італії. Поширювана комахами, бактерія зараз становить потенційну загрозу для оливкових плантацій в Іспанії та Греції. Хвороба може збільшити вартість оливкової олії для споживачів.
Окрім Італії, бактерію Xylella зараз знайшли в Іспанії, Франції та Португалії. Боротьба з нею нині передбачає видалення заражених дерев і спроби стримувати рух рослинного матеріалу та комах, які поширюють хворобу.
Минулого місяця в Італії вартість приготування класичної піци “Маргарита” зросла більш ніж удвічі швидше, ніж загальна інфляція, що було спричинене різким зростанням цін на оливкову олію та сир моцарела.
В Іспанії нині літр масла коштує від 8 до 10 євро. Саме оливкове масло, як основний продукт середземноморського життя, виділяється в супермаркеті за зміною ціни.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!