Американські дослідники створили веганські кальмари за допомогою 3D-друкованого чорнила, виготовленого з білка мікроводоростей і білка квасолі мунг, передає newfood.
Такі кільця кальмара вирізняються своїм вмістом білка. Їх можна смажити та споживати як справжні.
Концепція з’явилася на тлі надмірного вилову світових рибних запасів та зростання попиту на альтернативні морепродукти, які не шкодять океану. Окрім того, дика риба часто містить важкі метали та мікропластик.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Вчені акцентують, що виготовлення морепродуктів із рослин було складним завданням. Складно досягти поживності, унікальної текстури та м’якого смаку приготованого м’яса риби, використовуючи лише овочі чи гриби.
Рослинні імітатори морепродуктів існують, але інгредієнти зазвичай не включають достатньо білку. Ми хотіли виробляти продукти на основі білка, які за поживністю еквівалентні справжнім морепродуктам або кращі за них, а також звернули увагу на екологічність, — пояснив Децзянь Хуанг, доктор філософії, головний дослідник проєкту.
Легку рибну структуру допоміг відтворити харчовий 3D-принтер. Нанесення їстівних чорнил шар за шаром створювало різні текстури (одні – жирні та гладкі, інші – волокнисті) в одному продукті.
Ми надрукували філе лосося з білку із червоної сочевиці через колір білка, а також надрукували креветки, — зазначив Хуан. – Потім вирішили надрукувати ще щось цікаве з потенціалом для комерціалізації — кільця кальмара.
Група дослідників обрала стійкі та поживні продукти з високим вмістом білка: мікроводорості та мунг (недостатньо використаний відхід від виробництва крохмальної локшини).
Інгредієнти поєднали з рослинними оліями, що містять омега-3 жирні кислоти. Зрештою, поживний профіль сировини вдалося довести до справжнього кальмара.
Нагадаємо, п’ять гігантів ринку фастфуду – McDonald’s, KFC, Burger King, Subway і Domino’s Pizza – спрямовують все більше зусиль на розширення асортименту рослинних продуктів.
Американська харчова технологічна компанія Motif FoodWorks випустила свій перший продукт, орієнтований на споживача, — гамбургери на рослинній основі Motif BeefWorks.
З листопада компанія GG (GG plant-based food products) вела на ринок рослинну альтернативу кальмарам.
Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) завершило першу передпродажну консультацію щодо харчових продуктів для людей, виготовлених із культивованих клітин тварин.
Найбільша у світі меблева компанія IKEA виготовлятиме фрикадельки з “м’яса” рослин, пише Forbes. Рівень викидів парникових газів під час їх виготовлення становитиме лише 4% від обсягу викидів, що з’являються при приготуванні справжнього м’яса.
Чеський харчовий технологічний стартап Mewery представив гамбургер із суміші культивованої свинини та клітин мікроводоростей. Інновація знаменує собою нову віху в секторі культивованого м’яса, оскільки це означає появу більш етичних та екологічно чистих м’ясних продуктів за нижчою собівартістю, ніж інші продукти з культивованого м’яса.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!