NASA давно експериментує з вирощуванням рослин на МКС, щоб зрозуміти, якими властивостями володіють космічні овочі. Раніше, наприклад, астронавти саджали перець, а тепер спробують повторити свій успіх з томатами.
Про це пише видання Futurism
Вирощування помідорів є одним із етапів більш масштабного експерименту NASA із садівництва. Космічне агентство дало новій фазі назву Veg-05.
Ми тестуємо помідори, вивчаючи вплив світлового спектра на те, наскільки добре росте врожай, наскільки смачні та поживні помідори, а також на мікробну активність на плодах і рослинах. Ми також вивчаємо загальний вплив вирощування, догляду та споживання врожаю на поведінкове здоров’я екіпажу. Все це дозволить отримати цінні дані для майбутніх космічних досліджень, – розповіла Джоя Масса, науковиця з NASA.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Помідори будуть вирощуватися в системі виробництва овочів, або Veggie, космічному саду станції, який астронавти використовували для вирощування деяких харчів раніше. Це не теплиця в звичному розумінні. Veggie має розміри звичайної валізи, але це не завадило астронавтам успішно вирощувати салат, капусту, перець і навіть квіти.
NASA сподівається таким чином перевірити можливість самозабезпечення астронавтів їжею, яка буде більш різноманітною, ніж раніше. Крім того, дослідження можуть допомогти покращити культури для вирощування на Землі, щоб підвищити врожайність та зробити рослини стійкими до хвороб.
Пройде деякий час, перш ніж з’являться цілі ферми в космосі або на Місяці чи Марсі, але експерименти Veggie будуть мати вирішальне значення для досягнення цієї мети.
Нагадаємо, на МКС відправили насіння арабідопсісу, рослини, яка зазвичай використовується в генетичних експериментах завдяки її унікальним особливостям, та сорго – зерно, насичене поживними речовинами.
Ізраїльські вчені планують проростити зелень із насіння на Місяці. Цей проєкт розробив Інститут дослідження пустелі імені Якоба Блауштейна при Університеті імені Бен-Гуріона у Беер-Шеві.
NASA відправило на борт космічної станції насіння червоного перцю чилі (Capsicum annuum) – у межах реалізації проєкту з вирощування плодоносних рослин на міжнародній космічній станції.
Команда старшокурсників з Дартмутського коледжу (штат Нью-Гемпшир, США) розробила проєкт, який дозволить астронавтам вирощувати овочі на Марсі.
Валерія Пепеля
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!