Науковці запевняють, що кукурудзяна монодієта здатна повністю забезпечити людський організм усіма необхідними поживними речовинами. Мексиканці, як і їхні пращури, американські індіанці, і далі активно харчуються маїсом (кукурудзою). У середньому житель Мексики з’їдає до 100 кг кукурудзи на рік, США – до 40 кг, інформує soncesad.
Про гібриди-новинки кукурудзи-2020 та секрети їх вирощування розповіли Мирослав Парій (селекціонер, генетик, співвласник ВНІСу), Ія Реслер (наукова співробітниця ВНІСу, керівниця відділу овочівництва) та Ольга Куліш (провідна селекціонерка з цукрової кукурудзи ВНІСу). Фахівці показали свої селекційні поля в с. Житні Гори на Київщині. Тут не застосовували ні хімічних засобів, ні поливання – лише ручне прополювання.
Як зазначають селекціонери, кукурудза містить ледь не всю таблицю Менделєєва. А сучасні гібриди надсолодкої та столової незрівнянно легші для перетравлювання, ніж зернова, яку ми їли в дитинстві.
Ще один незаперечний плюс сучасних гібридів — короткий час варіння: п’ять хвилин — і соковитий медово-солодкий качан можна смакувати. Надсолодка кукурудза смакує навіть сира. А ще її можна заморожувати на зиму без попереднього відварювання. Узимку витягнете та зварите — і смакуватимете, наче щойно принесли з городу. Якщо цю кукурудзу заморожувати у вакуумній упаковці, вона зберігатиметься протягом двох-трьох років.
А ще з надсолодкої кукурудзи можна варити пиво, готувати бурбон. Мирослав Парій запевняє, що бурбон виходить найвищого ґатунку.
Чокло — солодка кукурудза з велетенськими качанами
Чокло — це родзинка, номер один цьогорічного показу ВНІСу. Ним неабияк вражений і сам Мирослав Парій:
Як селекціонер із 20-річним стажем, дивлячись на цю кукурудзу, я німію. Надзвичайно великий качан!
Цей південноамериканський столовий гібрид із Чилі – корисний та ситний продукт для щоденного вжитку. Качан масивний: завдовжки 30 см, має 28–34 ряди зерен. Ця кукурудза створена як гарнір для стейка. Також вона чудова в супах, салатах, смажена на грилі.
З обгорток цих качанів у Чилі готують південноамериканські голубці уміта: зрізуєте зерна, перемелюєте з рибою або м’ясом, додаєте спецій, загортаєте фарш в обгортки, перев’язуєте ниткою й варите. Дуже смакує.
Аби качани виросли велетнями, кукурудза Чокло потребує густоти посіву 300–500 насінин на сотку, ширина міжрядь – 70 см. Дуже стійка до вилягання, приморозків та посухи. Її врожайність – 600 качанів із сотки.
Іллінойс – стійкий сорт соковитої цукрової кукурудзи
Пізньостиглий гібрид (78–80 днів вегетації) надсолодкої кукурудзи, дуже стійкий до вилягання. Рослини міцні, не кущаться. Потужний качан, завдовжки до 25 см, має конусоподібну форму, 16–18 рядів зерен. Цукристість становить близько 24%. Дрібні світло-жовті зерна мають ніжну шкірку й дуже соковиті.
Мегалодон — мега цукрова кукурудза з великими качанами
Гібрид із найдовшим вегетаційний періодом (82–86 днів) у лінійці ВНІСу. Вирізняється великим качаном (24–26 см) із 18 рядами зерен світло-жовтого кольору. Цукристість — максимальна, понад 24%. Лежкий: зберігається у своїй обгортці в холодильнику протягом двох-трьох тижнів. Популярний: торік тільки з’явився, а вже про нього запитують.
Ларус — найсолодший гібрид цукрової кукурудзи
Середньостиглий (78–80 днів). Качан циліндричної форми, завдовжки 23–25 см, має 14–16 рядів великих зерен яскраво-жовтого кольору, містить 24% цукрів. Ларус формує два качани на рослині, які зберігають смакові властивості протягом двох-трьох тижнів.
Матір драконів – ультрарання надсолодка кукурудза
Гібрид із найкоротшим вегетаційним періодом – 66–68 днів, стійкий до вилягання. Назву Матір драконів ця кукурудза має тому, що вона дуже посухо- та жаростійка – ідеально зелена навіть у найбільшу посуху. Качан завдовжки 19–22 см, має 12–14 рядів яскраво-жовтих зерен, 22% цукрів.
Веге — гібрид цукрової кукурудзиіз помірною солодкістю
Ранньостиглий гібрид (72–74 дні), дуже смачний і популярний. Формує два качани завдовжки до 22 см із 14–16 рядами світло-жовтих зерен. Містить 22% цукрів.
Оновлена цукрова кукурудза Юрмала-2020: недосяжна для хвороб та шкідників
Гібрид, що потішить зразковими смаковими властивостями. Качан завдовжки до 23 см, щільно закритий листковими обгортками, завдяки чому недосяжний для хвороб та шкідників, має 14–16 рядів яскраво-жовтих зерен. Рослина формує два повноцінні качани. Цукристість – 23%. Вегетаційний період – 74–76 днів.
Біколор — двоколірний красень
Середньостиглий гібрид (73–78 днів вегетації) підкорює ніжним смаком та комбінацією зерен двох барв — жовтої (75%) та білої (25%). Качани невеликі — 18–20 см, 12–14 рядів зерен, особливо подобаються дітям. Рослини стійкі до вилягання, формують два качани.
Імітатор — надстійкий до хвороб цукрової кукурудзи
Гібрид середньоранній (73–78 днів вегетації). Його особливість — висока стійкість до основних хвороб кукурудзи. Качан середньої величини: 20–23 см, 14–16 рядів жовтих зерен. Цукристість — 23%. Формує два повноцінні качани.
Візантія: цукрова кукурудза, максимально стійка до вилягання
Дуже смачний і популярний гібрид. Вегетаційний період — 77–80 днів. Рослина висока на зріст (170 см), але, попри те, максимально стійка до вилягання. Гарантовано формує два конусоподібні качани завдовжки 19–20 см. Насичено-жовте зерно розташовується у 14–16 рядів.
Читайте також: Які сорти кукурудзи приносять надприбутки аграріям – пояснюють експерти
Раніше про трійку найкращих сортів цукрової кукурудзи від компанії “Мнагор” розповів виданню її голова — вінницький селекціонер Михайло Нагорняк.
Перше місце в нашому рейтингу заслужено посідає Герміона F1. Це сорт нашої компанії, в якому головне — смак. Він має дуже ніжну зернівку. Ще один сорт, який гідний першості — Палітра F1. Ми вважаємо його дуже близьким до Герміони. Цей сорт продається тільки рік. Палітра — біколор: має ніжні білі та жовті зерна. Серед ранньостиглих сортів на перше місце посідає сорт Фіона F1, — розповідає селекціонер.
Другу позицію рейтингу також посідають кілька сортів.
Це, — перелічує пан Михайло, — Орландо F1, Джульєтта, Джамала F1, які належать до сортів середнього вегетаційного періоду. Вони не ранні й не пізні. Але дають гарантований урожай. Ці сорти не гірші від тих, які на першій сходинці, але в них уже є компроміс між суперсмаком і здатністю витримувати холод. Їхня оболонка щільніша, що трохи впливає на смак. До окремого рейтингу можна внести наші сорти-біколор. Вони також можуть посідати друге місце. Зокрема, сорт Мармурова F1.
За словами селекціонера, в овочевому бізнесі виокремити найкращі сорти важко: комусь подобається не дуже солодка кукурудза, комусь — менш цукриста. Це залежить від смаку, яким іноді доводиться поступатись заради морозостійкості сортів.
Наші сорти не бояться холоду, їх можна висівати за температури 5-8 градусів тепла. Тому номер три в нашому рейтингу — ультраранні сорти, зокрема Дейнеріс F1 та Роттердам. Вони також дуже смачні, але їхня головна перевага — ультраранність. Однак більш ранній сорт не встигає адаптувати всі поживні речовини кукурудзи в солодкий смак. Цим відрізняється, на жаль, майже вся рання продукція, — зазначає Михайло Нагорняк.
Розрізняти кормову та солодку кукурудзу українці почали не так давно.
Ще років 15-20 про цю різницю мало хто знав. Більшість людей звикла їсти кормову кукурудзу. Навіть коли вона стає старою, її по дві години варять і їдять. Насправді на смак кукурудзи може впливати чимало факторів. Найголовніші — живлення і сорт. Якщо у звичайної зернової кукурудзи 1-3% цукрів, то в солодкої — 3-5%. На бідних ґрунтах вона менш цукриста, з підживленням на чорноземі смачніша, — наголошує Нагорняк.
Як вирощувати солодку кукурудзу: поради селекціонерів
Цього року ВНІС апробував вирощування кукурудзи за нестандартним способом висаджування — у спарених рядках, розповів Мирослав ПАРІЙ, селекціонер, генетик, співвласник Всеукраїнського наукового інституту селекції (ВНІС).
Широке міжряддя — 120 см, вузеньке — 15 см. Такий посів рекомендовано для полів, на яких застосовують крапельне поливання, і таким чином зручно поливати з однієї трубки одразу два рядки, що удвічі економить фінансовий ресурс.
Якщо навіть не прокладаєте трубку для крапельного поливання, то спарені рядки створюють своєрідну стінку, затінок, що дає можливість затримувати вологу навіть у найбільшу спеку. Також спарені рядки кукурудзи зручніше прополювати від бур’янів.
У кожному регіоні існують свої правила та норми посадки солодкої кукурудзи. Наприклад, на Півдні України селекціонери радять сіяти кукурудзу з густотою 450 насінин на сотку. Також рекомендують додаткове поливання. На Чернігівщині та Харківщині, областей України, яким притаманний посушливий клімат, рівнинність та вітри, фахівці радять густоту посіву 500 насінин на одну сотку.
У Київській, Черкаській, Полтавській областях радять густоту посіву 650 насінин на сотку. Якщо ширина міжряддя становить 70 см, то рекомендована відстань між рослинами — 20–25 см. Можна сіяти кукурудзу й квадратно-гніздовим способом: 70 см на 70 см. У такому разі в ямку треба класти по дві-три насінини. За такого способу садіння усі три рослини будуть забезпечені достатньою кількістю сонця, вологи та пилку.
У Львівській, Тернопільській, Івано-Франківській, Волинській, Рівненській, Хмельницькій, Чернівецькій та Закарпатській областях рекомендована густота посіву становить 700 насінин на сотку. Щоб уникнути перезволоження ґрунту, кукурудзу слід сіяти на добре дренованих ґрунтах, на рівних ділянках. Не сійте на низовинах, у заплавах річок, на схилах, щоб не було змивання.
Чи може солодка кукурудза рости в Карпатах?
На висоті 600 м над рівнем моря люди облаштовують городики, однак на такій висоті кут нахилу вже становить до 30%, а тому рівень залягання ґрунтових вод незадовільний. Через цю особливість і перепад температури удень та вночі неможливо отримати врожай кукурудзи.
Скільки врожаїв кукурудзи можна зібрати?
На Півдні України та сонячному Закарпатті ентузіасти-експериментатори можуть виростити і два врожаї кукурудзи. Для цього підійдуть гібриди з коротким вегетаційним періодом: Матір драконів — 66–68 днів вегетації, Діадема — 50. Період вирощування кукурудзи у відкритому ґрунті можна скоротити й завдяки висаджуванню розсади.
Кукурудза є надзвичайно сонцелюбна. Від соняшника вона відрізняється щодо сонцелюбності лише тим, що не повертає за ним голови. Категорично не садіть кукурудзу в затінених місцях.
Одначе, фахівці закликають не сіяти одним рядком солодку кукурудзу. Категорично не рекомендовано сіяти кукурудзу на присадибній ділянці одним рядком. Щоб виріс виповнений качан – необхідно забезпечити максимальне запилення. А для цього потрібно сіяти мінімум три рядочки кукурудзи.
Нагадаємо, збільшення рентабельності виробництва зернових та олійних культур можливе тільки за умов стабілізації експорту морським шляхом та відсутності перешкод через західні кордони країни, зазначив генеральний директор УКАБ Олег Хоменко під час ХV Міжнародної конференції “Ведення агробізнесу в Україні” (DoAgro23), організованої асоціацією “Український клуб аграрного бізнесу” та агенцією UCABevent.
У 2023 році імпорт кукурудзи Китаєм становив 27,13 млн тонн, що на 31,6% більше, ніж у 2022 році після рекордних показників у грудні.
Вже 19 січня у порту Одеси ціни на кукурудзу прогнозуються на рівні $158-164 за тонну, а 26 січня очікується $160-165 за тонну.
Прогнозована врожайність кукурудзи у США на 2024 рік становитиме близько 180 бушелів (4,6 тонн) на акр (0,40 га).
Станом на 24 січня 2023/24 маркетингового року обсяг експорту зернових та зернобобових культур з України склав практично 22,15 мільйона тонн. Це на 3,6 мільйона тонн, або 14% менше, ніж у відповідний період попереднього сезону.
Світовий імпорт продовольства в 2023 році сягне $1,98 трлн, що на 1,5% перевищить рекордний показник 2022 року.
Згідно з даними Продовольчої та сільськогосподарської організації Об’єднаних Націй (ФАО), у липні світові ціни на продовольчі товари зросли на 1,3% порівняно з червнем, але все буде на 11,8% нижче рівня липня 2022 року.
У 2023 році світове виробництво зернових ООН збільшилося на 1% і досягло 2813 млн т, повідомили в Продовольчій та сільськогосподарській організації (ФАО).
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!