Новини

На Закарпатті відбувається перший міжнародний конкурс вин в Україні

На Закарпатті 29 червня відбудеться незвичайна подія — перший міжнародний конкурс вин під назвою “Вина срібної землі”, який вперше проводитиметься відповідно до міжнародних стандартів та правил.

Про це йдеться в сюжеті в сюжеті Tv21 Унгвар.

Як відмічають організатори, умовою для участі в конкурсі є виключно вирощений на Закарпатті виноград, а не привезений з інших регіонів.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter

Кожен винороб матиме можливість представити не більше п’яти зразків своїх вин, які оцінюватимуться відповідно до міжнародних стандартів дегустації. Журі конкурсу складатиметься з висококваліфікованих фахівців з дипломами європейського рівня. Організатори використовуватимуть систему блокчейн для забезпечення прозорості та недоторканості оцінок та результатів, що запобігає будь-яким змінам і забезпечує онлайн-режим роботи.

На Закарпатті відбувається перший міжнародний конкурс вин в Україні

Основною метою цього конкурсу, за словами організаторів, є відображення професіоналізму виноробів та підвищення свідомості про якість закарпатських вин. За останні роки спостерігається значний прогрес у цій галузі, і якість вин, вирощених на Закарпатті, виросла у кілька разів. Конкурс надасть виноробам можливість продемонструвати свою майстерність та представити ще кращі та якісніші вина, що, безсумнівно, збільшить їхню репутацію та стимулюватиме розвиток цієї галузі.

 “Ми хочемо, щоб якомога більше людей дізналося про конкурс, тому що в Закарпатській області він відбувається вперше. Основна вимога для участі в конкурсі: виноград має бути вирощений на Закарпатті, а не привезений з інших областей”, – каже голова конкурсної комісії Ольга Тоічкіна.

Оцінюватимуть не більше, ніж 5 зразків від кожного винороба за спеціалізованою дегустаційною програмою, яка виключає можливість фальсифікації результатів.

“Ми будемо працювати за міжнародною системою оцінювання вина. До складу журі входитимуть фахівці з дипломами європейського зразка. Працюємо за системою блокчейн, яка не дає можливості змінити оцінки, сорти, конкурсанта тощо і працює в онлайн-режимі”, – говорять організатори.

Головна мета конкурсу, за словами організаторів, – показати професійність виноробів та якість закарпатських вин.

“Упродовж останніх років якість закарпатського вина виросла в рази. Щотижня я відвідую виноробні і бачу прогрес виробників. Тому завдання конкурсу – показати хороші вина нашого краю. Хочемо, щоб винороби отримали крила і робили ще кращі та якісніші вина”, – сказала Тоічкіна.

Нагадаємо, виноробня Закарпаття “Шато Чизай” вперше в Україні створила помаранчеве вино – Furmint Orange.

Виноградна лоза має довгу історію як одна з найдавніших культур у світі. Вино, вироблене з винограду, було одним з перших продуктів, які продавалися у всьому світі, відіграючи ключову роль в обміні культурами, ідеями та релігіями. Наприкінці льодовикового періоду виноградна лоза походить від європейської дикої лози. Сьогодні існує лише кілька реліктових популяцій цієї дикої лози, одну з яких можна знайти на півострові Кетч уздовж річки Рейн, між містами Карлсруе та Мангейм, пише scitechdaily.

Соковитий виноград Ruby Roman – названий так у Японії через свій червоний колір. Завдяки вартості йому вдалося поставити світовий рекорд та стати найдорожчою ягодою у світі. Ruby Roman також закріпив за собою місце у книзі світових рекордів. У 2020 році в Японії гроно цього винограду було продано на аукціоні за 12 000 доларів.

Загалом виноградарство забезпечує від 5 до 7 тисяч постійних робочих місць у сільській місцевості, тоді як у сезонний період ця цифра подвоюється. У виноробній галузі додатково працюють ще майже 4500 осіб.

Виноробна компанія “Шато Чизай” започатковує виробництво ігристих вин методом Шарма-Мартінотті на власних потужностях, а також запускає завод із виробництва виноградних спиртів.

Глобальне потепління може суттєво змінити найближчим часом і смак вина. Воно стане більш солодким та пряним, а ще воно матиме менше додаткових квіткових ароматів.

Валерія Пепеля

Валерія Ясницька

Журналіст-аналітик, редактор. Пише інтерв'ю та статті про агробізнес. Має дві вищі освіти - економічну та технічну. У друкованих та онлайн-ЗМІ працює від 2006 року. Улюблена тематика - економічне та соціально-політичне життя України.

Схожі статті

Кнопка "Повернутися до початку