На двох гектарах поля на Львівщині, у селі Солонка, фермери Ірина та Іван Юськевичі розводять їстівних равликів. Про досвід успішного господарства розповідає Голос Америки.
Інколи равликові ферми називають «бізнесом для лінивих». Проте для того, щоб успішно вести бізнес, родина багато вчилася та експериментувала. Спочатку збирали у лісі виноградних слимачків. Тепер фермери завели «правильних молюсків» з Північної Африки і збирають «врожаї» по 40 тонн равликів, хоча стартували зі 100 кг. Їхня родинна ферма «Західний равлик» нині успішна та прибуткова.
Нині до виробництва м’яса равликів та ікри додався ще й гастрономічний туризм. Гостям пропонують делікатес: фаршированих равликів. Крім того, «Західний равлик» пропонує навчання початківцям.
Як кажуть фермери, секрет їхнього успіху – вибір нішевого бізнесу та кооперація з іншими одноосібниками. Зокрема, розвивати бізнес українським фермерам допомагає Агентство США з міжнародного розвитку, яке реалізує проект «Кредитування сільськогосподарських виробників». Фермерам-одноосібниками пропонують таку модель: об’єднатися в кооперативи, та взяти фінансову підтримку кредитних спілок.
Читайте: Сазани, равлики, вівці, сири: 33 львівських фермери об’єдналися задля розвитку бізнесу
Кооперативам зручніше продавати продукцію, і кредитування для об’єднань набагато доступніше, ніж для окремих виробників-фермерів, зазначає Ірина Юськевич.
Отже, розповсюджена в усьому світі формула – кооператив плюс кредитна спілка працює і в українському селі.
Раніше Landlord детально розповідав, як створити фермерський кооператив: ми публікували покрокову інструкцію.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!