В’ячеслав Пічкур висадив на Хмельниччині 35 соток калини, аби мати власну сировину для виробництва чаю. Він спільно з партнерами закуповує калину у тернопільських селах та переробляє ягоди на чай, який експортується до ОАЕ, повідомляє AgroPortal.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
З початком війни ми з друзями, які стали згодом партнерами, волонтерили — розвозили гуманітарну допомогу. В одному з сіл Тернопільщини бабуся нас пригостила калиновим варенням, відтоді почали активно розвивати ідею створення продуктів із калини, – зазначив Пічкур.
В Україні калиновий чай ТМ Bitter Harvest брали на пробу кав’ярні та ресторани, але це сезонний продукт, тому в планах — розробити калинові сиропи для літніх лимонадів. Загалом бренд націлюється на експорт. Вже були постачання в Дубай, в перспективі — ринок Сінгапуру.
Нагадаємо, українське фермерське господарство “Сади Черкащини” вирощує на 25 га волоський горіх, а на плантації площею 1 га росте смородина. Проте вже незабаром горіховий сад підприємства зменшиться на 50%. Замість горіхів у господарстві висаджують сливу, абрикос і нішеву культуру – бузину, розповів керівник підприємства Олег Коновалюк.
Зауважимо, квіти бузини можуть істотно розширити можливості виробників України та допоможуть “зміцнитися” у своєму сегменті.
На Волині незабаром планують відкрити насіннєво-селекційний завод. Будівництво комплексу стартувало в 2022 році.
У Європі стрімко зростає попит на калину та бузину.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!