Новини    21 лютого 2024 18:44

На Херсонщині випускають унікальний бальзам із зелених горіхів

Рецептура бальзаму передбачає використання не стиглого горіха, а зеленого. Для цього плоди прибирають на початку червня

З кожним роком переробка горіхів стає все актуальнішою, варіантів продуктів на основі горіхів існує чимало. Зокрема, на  Херсонщині під ТМ Novoray створюють унікальний горіховий бальзам, для виготовлення якого горіхи збирають зеленими в червні.

Про особливості виготовлення горіхового бальзаму, про розвиток і роботу в умовах війни та постійних обстрілів в ексклюзивному коментарі проєкту “Садівництво та Овочівництво. Технології та інновації” розповів засновник Центру промислового горіхівництва та виноградарства Максим Калайда.

У Бериславському районі Херсонської області вже 12 років працює Центр промислового горіхівництва та виноградарства. А чотири роки тому на базі центру почали розвивати крафтове виробництво напоїв під торговою маркою Novoray.

Ми вирощуємо саджанці волоського горіха різних сортів, зокрема селекції Олександра Пономаренка. І один із його сортів, зокрема ІНТР, ми висадили у своєму саду за суперінтенсивною технологією і схемою посадки 4х4 метри – це наш унікальний досвід. І з цього сорту ми, власне, виробляємо горіховий бальзам, – розповідає Калайда.

Що цікаво, рецептура бальзаму передбачає використання не стиглого горіха, а зеленого. Для цього плоди прибирають на початку червня.

На цьому етапі дозрівання горіх ще м’який і його можна без проблем розрізати ножем. Збираємо такі горіхи ми вручну, після чого готуємо їх за своєю технологією для настоювання на меді. Для виробництва та зберігання використовуємо італійські бочки з нержавіючої сталі, які заносимо в льох, якому понад 200 років. Процес настоювання триває приблизно 3 місяці, – каже він.

Після настоювання виробники отримують дуже концентрований горіховий бальзам, який містить велику кількість корисних речовин, включно з йодом, вітаміном С, юглоном (природним антибіотиком), а також цинком і залізом. Горіховий бальзам можна додавати в чай, до алкогольних напоїв або вживати в чистому вигляді.

Для виробництва крафтових продуктів під ТМ Novoray ми збираємо квіти, ягоди, горіхи, заливаємо їх медом, консервуємо за спеціальною технологією, настоюємо і розливаємо у вигляді бальзаму, – розповідає засновник Центру промислового горіхівництва та виноградарства.

Калайда наголошує, що підприємству нині доводиться працювати в досить складних умовах, адже після деокупації частини Херсонської області в регіоні, де розташоване виробництво, досі немає електроенергії. Тож довелося зменшити асортимент продукції, зокрема зняли з продажу волоський горіх, адже не було можливості його якісно висушити.

Під час окупації на нашому підприємстві було дуже багато випадків мародерства: російські окупанти викрали електроінструмент, кабелі, стартери, з генераторів зливали бензин, а також ємності, в яких настоювався наш горіховий бальзам. Крім того, було кілька прильотів у саду та винограднику… Після деокупації ми почали активно вкладати кошти, відновлюватися і розвиватися, і зараз ми навіть під обстрілами висаджуємо горіховий сад, адже віримо, що все буде добре.

Зауважимо, за об’ємом вирощування волоського горіха Україна посіла сьоме місце у світі. Середнє річне виробництво цієї продукції в країні з 1994 по 2022 роки становить понад 87,2 тис. тонн, інформує AgroTimes за даними FAOSTAT.

Новини за темою:  Помірна спека та місцеві дощі: яка погода чекає на Україну 4 червня

Натомість найбільшим світовим виробником волоських горіхів у шкаралупі є Китай із середнім щорічним показником у понад 705,8 тис. тонн. На другому місці США – понад 405 тис. тонн. Замикає трійку лідерів Іран із середнім щорічним виробництвом понад 255,6 тис. тонн.

Наступні – 4-те, 5-те і 6-те місця відповідно посідають Туреччина, Буркіна-Фасо і Мексика. Україна в рейтингу посідає 7-ме місце, випереджаючи Чилі, Румунію та Францію.

Так, згідно з даними FAOSTAT, 57% світового виробництва волоських горіхів у шкаралупі припадає на країни Азії, 25,5% світового обсягу виробляють країни американського континенту. На Європу припадає 14,4%, Африку – 3%. Ще 0,1% світового виробництва сконцентровано в Океанії.

З 1994 по 2011 роки відбувалося постійне зростання виробництва волоського горіха у світі. Після піку 2011 року відбувся певний спад, але вже з 2013 року зростання відновилося. Так, у 2022 році у світі виростили понад 3,8 млн тонн волоських горіхів у шкаралупі.

Нагадаємо, на Хмельниччині подружжя пенсіонерів Микола та Любов Гуминюки замість звичної для українців картоплі вирощують на городі горіхи – волоські та фундук.

Фундук вимагає більше затрат на першому етапі: до перших промислових урожаїв, а це близько 5 років, доведеться лише вкладати в сад. Проте, ліщина — рослина, яка спрямована на перспективу і дає прибуток до 80 років.

Закладання в Україні горіхових садів невипробуваними на місцевості саджанцями французької та молдовської селекції призвело до їх масового вимерзання.

ФГ “Сади Черкащини” планує зменшити на 50% горіховий сад. Натомість мають висадити сливу, абрикос і нішеву культуру — бузину, розповів керівник підприємства Олег Коновалюк.

За минулі три-чотири роки домінантною культурою в закладених горіхових садах є фундук. Частка промислових горіхових садів становить 42,1% від площі всіх садів України, закладених за підтримки, передбаченої в державному бюджеті для розвитку виноградарства, садівництва та хмелярства.

Новини за темою:  На Поліссі стартував найбільший в історії України проєкт з відновлення боліт: йдеться про 20 тисяч гектарів

Зауважимо, біля села Новоозерне розташувався єдиний в Україні горіховий сад, який закладений за стандартами промислового. При його вирощуванні не потрібна ручна праця.

Згідно з прогнозами 20% горіхових садів України будуть органічними до 2030 року.

За даними Міністерства сільського господарства США (USDA), у сезоні 2022/23 років, експорт волоських горіхів з України експорт зросте майже на 60% до 95 тис. тонн. Одночасно прогнозується, що виробництво гоюріхів в Україні впаде на 17% до 96 тис. тонн через різке скорочення площ в окремих районах Донецької, Запорізької, Луганської, Миколаївської, Харківської та Херсонської областей після російського вторгнення в лютому 2022 року.

Анна Лиса

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...