До повномасштабної війни розведення равликів в Україні називали доволі перспективним бізнесом. Здебільшого для українців страви з равликів – незвичні, тому українські ферми переважно орієнтовані на експорт продукції, зокрема до таких країн, як Італія, Франція чи Іспанія, де населенню молюски смакують, передає ait-magazine.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
На Чернігівщині равликова ферма є в селі Отрохипід Остром. Її власниця Наталія Сарнацька розповідає, що бізнесу вже п’ять років. Утім, нині справа просувається дуже повільно.
Торік ми взагалі стали. А цьогоріч трішечки запустилися, – розповіла підприємиця.
Цьогоріч на фермі прогнозують, що вдасться виростити не дуже великі обсяги равликів. Можливо, кілограмів 200-300. Але остаточно це буде зрозуміло восени.
Потрібно попрацювати, аби з ікринок виростити равликів. І справа ця починається весною.Маленькими вони їдять рапс, а потім, як мальочок його з’їдає, ми дрібно мелемо зерно кукурудзи і цим кормом підгодовуємо равликів. Головне дотримуватися технологій, – пояснює власниця ферми.
Читайте також: Равликовий бізнес в Україні – чому експерти радять звернути увагу на перспективність галузі
Вважається, що споживання равликів позитивно впливає на людський організм. Зокрема їх радять їсти для профілактики атеросклерозу, зниження рівня холестерину в крові, укріплення серцево-судинної системи, при захворюваннях печінки, а також людям, які страждають порушенням кальцієвого балансу в організмі.
Нагадаємо, харків’яни Юлія та Микола Герасименки заснували равликову ферму у дворі свого приватного будинку. Пів року тому російська ракета знищила їхню автомайстерню, і сім’я залишилася без засобів до існування, тоді й вирішили зайнятись власною справою. Повернувшись до Харкова після евакуації купили перше поголів’я молюсків.
Зауважимо, культура споживання равликів в Україні невпинно розвивається. Вже сьогодні маємо низку підприємств, котрі готові пропонувати незвичний делікатес.
Завдяки зусиллям Держпродспоживслужби та українських дипломатів у межах роботи щодо підтримки українських компаній та усунення технічних перешкод у жовтні відкрито новий ринок для українського експорту равликів, призначених для споживання людиною.
В Україні сотні ферм заробляють на вирощуванні равликів.
Водночас через невелику прибутковість 500 равликових ферм закрились за 1,5 року в Україні.
Як повідомляв Landlord, перший прямий експорт равликів до ЄС здійснила компанія з Полтавщини.
Landlord раніше повідомляв, що фермери Тернопільщини виготовляють равликову ікру.
В селі Верба Дубенського району розводять та реалізують понад 20 тонн равликів за сезон. Під час війни ферма VerbaraVLyk2020 збільшила обсяг виробленої продукції на 40%.
Равликові ферми стають все популярнішим видом бізнесу в багатьох країнах. Равлики є цікавим та неординарним продуктом харчування, що дозволяє бізнесу отримувати високий прибуток.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!