Новини    15 серпня 2023 21:19

На Чернігівщині відновили вирощування їстівних равликів

Вважається, що споживання равликів позитивно впливає на людський організм. Зокрема їх радять їсти для профілактики атеросклерозу, зниження рівня холестерину в крові, укріплення серцево-судинної системи, при захворюваннях печінки, а також людям, які страждають порушенням кальцієвого балансу в організмі

До повномасштабної війни розведення равликів в Україні називали доволі перспективним бізнесом. Здебільшого для українців страви з равликів – незвичні, тому українські ферми переважно орієнтовані на експорт продукції, зокрема до таких країн, як Італія, Франція чи Іспанія, де населенню молюски смакують, передає ait-magazine.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter 

На Чернігівщині равликова ферма є в селі Отрохипід Остром. Її власниця Наталія Сарнацька розповідає, що бізнесу вже п’ять років. Утім, нині справа просувається дуже повільно.

Торік ми взагалі стали. А цьогоріч трішечки запустилися, – розповіла підприємиця.

Цьогоріч на фермі прогнозують, що вдасться виростити не дуже великі обсяги равликів. Можливо, кілограмів 200-300. Але остаточно це буде зрозуміло восени.

Потрібно попрацювати, аби з ікринок виростити равликів. І справа ця починається весною.Маленькими вони їдять рапс, а потім, як мальочок його з’їдає, ми дрібно мелемо зерно кукурудзи і цим кормом підгодовуємо равликів. Головне дотримуватися технологій, – пояснює власниця ферми.

Читайте також: Равликовий бізнес в Україні – чому експерти радять звернути увагу на перспективність галузі

Вважається, що споживання равликів позитивно впливає на людський організм. Зокрема їх радять їсти для профілактики атеросклерозу, зниження рівня холестерину в крові, укріплення серцево-судинної системи, при захворюваннях печінки, а також людям, які страждають порушенням кальцієвого балансу в організмі.

Нагадаємо, харків’яни Юлія та Микола Герасименки заснували равликову ферму у дворі свого приватного будинку. Пів року тому російська ракета знищила їхню автомайстерню, і сім’я залишилася без засобів до існування, тоді й вирішили зайнятись власною справою. Повернувшись до Харкова після евакуації купили перше поголів’я молюсків.

Зауважимо, культура споживання равликів в Україні невпинно розвивається. Вже сьогодні маємо низку підприємств, котрі готові пропонувати незвичний делікатес.

Завдяки зусиллям Держпродспоживслужби та українських дипломатів у межах роботи щодо підтримки українських компаній та усунення технічних перешкод у жовтні відкрито новий ринок для українського експорту равликів, призначених для споживання людиною.

Новини за темою:  Спека та місцеві грози: якою буде погода в Україні 6 червня

В Україні сотні ферм заробляють на вирощуванні равликів.

Водночас через невелику прибутковість 500 равликових ферм закрились за 1,5 року в Україні.

Як повідомляв Landlord, перший прямий експорт равликів до ЄС здійснила компанія з Полтавщини.

Landlord раніше повідомляв, що фермери Тернопільщини виготовляють равликову ікру.

В селі Верба Дубенського району розводять та реалізують понад 20 тонн равликів за сезон. Під час війни ферма VerbaraVLyk2020 збільшила обсяг виробленої продукції на 40%.

Равликові ферми стають все популярнішим видом бізнесу в багатьох країнах. Равлики є цікавим та неординарним продуктом харчування, що дозволяє бізнесу отримувати високий прибуток.

Анна Лиса

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...