Міністерство аграрної політики та продовольства України затвердило Вимоги до ідентифікаційної позначки та порядку її нанесення на харчові продукти тваринного походження.
Відповідний наказ №684 від 14 вересня 2022 р. зареєструвало Міністерство юстиції України, йдеться у повідомленні Мінагрополітики.
“Затвердження вимог дає змогу операторам ринку виконати в повному обсязі обов’язок щодо забезпечення простежуваності, передбачений законодавством про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, забезпечує реалізацію прав споживачів стосовно отримання інформації про харчові продукти, а також є черговим кроком щодо виконання Україною зобов’язань у межах Угоди про асоціацію з Європейським Союзом”, — наголосили у повідомленні.
У Міністерстві пояснили, що ідентифікаційна позначка — позначка овальної форми, яка містить реєстраційний номер потужності, наноситься з метою забезпечення простежуваності на харчові продукти тваринного походження, щодо яких не передбачене нанесення позначки придатності та які вироблені на потужностях, на які видано експлуатаційний дозвіл.
Ідентифікаційна позначка наноситься безпосередньо на харчовий продукт тваринного походження, його первинне пакування чи пакування, або на етикетку, що приєднується до такого продукту, до моменту вивезення з потужності. Вона має містити написи, які складаються зі слів “УКРАЇНА” або “UA” і реєстраційного номера потужності, який присвоюється потужності, на яку видано експлуатаційний дозвіл.
“За реєстраційним номером потужності як споживачі, так і державні інспектори компетентного органу можуть легко встановити виробника харчового продукту шляхом вільного доступу до Реєстру операторів ринку та потужностей харчових продуктів, на які видано експлуатаційний дозвіл”, — уточнюють у міністерстві.
Вимоги набувають чинності через два роки з дня припинення або скасування воєнного стану, а харчові продукти, які відповідали вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, що діяли до введення в дію цього наказу, але не відповідають вимогам цього наказу, можуть перебувати в обігу до закінчення мінімального терміну придатності або граничного терміну споживання (дати “вжити до”).
Нагадаємо, у Мінагрополітики затвердили гігієнічні вимоги до швидкозаморожених продуктів.
Гігієнічні вимоги чітко регламентують:
- загальні принципи, що їм мають задовольняти швидкозаморожені харчові продукти;
- рівень температури, що її необхідно підтримувати на потужностях, що здійснюють поводження, зберігання, складування, транспортування та/або обіг швидкозаморожених харчових продуктів;
- вимоги до морозильного обладнання та перелік кріогенних середовищ (рідин), що дозволено використовувати для швидкого заморожування харчових продуктів;
- особливості маркування швидкозаморожених харчових продуктів;
- здійснення моніторингу температури під час транспортування, складування та зберігання швидкозаморожених харчових продуктів.
Валерія Пепеля
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!