Перша половина червня для ринку живця свиней в Україні видалася відносно спокійною. Зокрема, впродовж другої половини травня та перших тижнів літа спостерігаються низьковолатильні зміни цін закупівлі свиней забійних кондицій. Про це заявили в аналітичному відділі Асоціації «Свинарі України» за підсумками моніторингу закупівельних цін на живець свиней в Україні.
За даними фахівців, зміна цін на свинину живою вагою п’ятий тиждень поспіль не перевищує 1%, а основна частина товарного поголів’я м’ясного типу направляється на забій по 44-46 грн/кг. Реалізація свиней за вищими цінами здійснюється епізодично та переважно у південніших регіонах.
«Чинниками, підтримують ціни на досягнутому рівні є не тільки очікування деякого пожвавлення ринку напередодні тривалих святкових вихідних у кінці місяця, а й більша пропозиція тварин у «літній вазі», яка дещо поступається стандартній забійній кондиції. Так, хоча літня спека лише почалася, деякі закупівельники вже відзначили зниження середньої живої ваги тварин, яких реалізують на забій», – кажуть аналітики.
Та додали, що противагою цим факторам слугує слабка реалізація, яку відзначають усі без виключення м’ясопереробники. Так, у зв’язку з низькою активністю збуту деякі оператори були змушені суттєво (подекуди – навіть на третину) зменшити обсяги заготівлі. Частина операторів взагалі «взяла паузу» у закупівлі живця: одні мають достатні обсяги заморожених запасів, інші – переходять на імпортну охолоджену сировину.
«Таким чином, деякі м’ясопереробники розраховують на послаблення цін на ринку живця, що могло б пожвавити торгівлю, в тому числі в святкові вихідні. Проте більшість вважає, що у найближчий перспективі цін на свинину живою вагою в Україні будуть відносно стабільними, а можливі коливання не будуть значними. Окремі представники м’ясопереробної галузі вважають, що така ситуація загалом дозволяє планомірніше працювати та позитивно впливає на роботу ринку», – зазначили в АСУ.
Динаміка закупівельних цін на живець свиней І-ї категорії потижнево, 2015-2018 рр.