Поголів’я свиней на свинокомплексах України у чотири рази менше у порівнянні з Нідерландами та Данією. При цьому територія України у 14 разів більша за кожну з цих країн. До того ж споживають свинини українці удвічі-утричі менше, ніж наші сусіди з ЄС та СНД.
Галузь свинарства і без імпорту могла би самостійно забезпечувати внутрішню потребу у свинині та потреби ще кількох країн. На жаль, ця галузь не розвивається, а навпаки, перебуває у стагнації.
Головні проблеми та виклики, які свинарі самостійно подолати не змогли:
- перевитрати кормів та найвища собівартість вирощування свиней у Європі;
- подорожчання кормів та відсутність лобізму інтересів українських виробників свинини;
- масове поширення псевдогенетики свиней;
- блокування компенсацій свинокомплексам за свиней у випадку АЧС і поява одного з найбільших у світі нелегальних ринків свиней, інфікованих АЧС, поширення АЧС Україною та світом.
Водночас споживання свинини у світі зростає і до 2030 року збільшиться на 16,5 млн т. Це у 27 разів більше, ніж виробляє Україна. Основні країни — виробники свинини не можуть збільшити виробництво через низку факторів: критично велику концентрацію свиней на малій території, дефіцит власних кормів та робочої сили.
Першими перспективи для розвитку бізнесу побачили м’ясопереробники. Частина українських м’ясокомбінатів вже мають досвід імпорту/експорту м’яса. Експорт свинини гальмують неконкурентно висока ціна на українську продукцію на глобальному ринку та стримування розвитку свинарства в Україні.
Читайте: На Дніпропетровщині відкривається сучасний цех із переробки сої
Реалізація програми «Нове свинарство 2025» націлена на збільшення виробництва свинини, забезпечення внутрішнього ринку м’ясом за доступними цінами та відкриття експорту, а 2 млн т експорту свинини здатні забезпечити Україні четверте місце у світі, 3 млрд євро валютних надходжень та до 80 млрд гривень доданої вартості щороку.
Раніше асоціації об’єднували учасників проти когось. Така практика має відійти в минуле. М’ясна галузь запропонувала свинарям не лише діалог та консолідацію всього ланцюга вирощування — переробка, а і робочі інструменти повернення конкурентоспроможності бізнесу в свинарстві:
- фінансування під заміну генетики та реконструкцію свинокомплексів;
- інноваційну генетику, з якою українські свинарі можуть отримати найнижчу собівартість свиней у світі;
- кооперацію та захист від фальшування та перевитрат.
З осені 2021 року в Україні запрацює електронна біржа тварин та м’яса, що зробить відносини купівлі-продажу свиней прозорими, зменшить втрати на продажу свиней, яких переважно зазнають свинокомплекси.
Зустріч двох галузей організатори назвали Last Summer Day (Останній літній день). Літо завдає проблем і збитків свинарям — через спеку свині споживають менше кормів, прирости зменшуються, собівартість тварин зростає. Восени знижуються ціни на корми і настає оптимальний температурний режим для свиней. Тож 30 серпня у «Гольф Центрі Київ» українські свинарі та переробники м’яса проведуть літо, минулі непорозуміння та проблеми і ввійдуть у нову еру кооперації та співпраці двох галузей.
Пропустити подію не можна. Без вашої участі, самі собою, зміни не настануть.
Раніше Landlord розповідав, як зробити свинарство прибутковим: Last Summer Day
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!