Новини / Політика     28 березня 2024 15:13

Китай скасував дію експортних мит на вино з Австралії


Китай оголосив про анулювання каральних мит на австралійські вина після трьох років їхнього існування. Введені у 2020 році мита викликали серйозні втрати для австралійських виробників та поглибили напруженість у відносинах між країнами, пише СNN.

Міністерство торгівлі Китаю оголосило, що з урахуванням змін на ринку вина в Китаї, більше не потрібно застосовувати антидемпінгові та компенсаційні мита на австралійське вино. Ця ініціатива набуде чинності у п’ятницю, 29 березня, перед завершенням п’ятимісячного періоду перегляду, згідно з угодою між Канберрою та Пекіном у Світовій організації торгівлі.

Уряд Австралії вітав рішення Китаю, яке, за їхніми словами, прийшло вчасно для австралійської виноробної промисловості, що страждала через мита на вино. Вони визнали, що ці мита були лише частиною ряду обмежень у торгівлі, які Китай ввів на ключові австралійські експортні товари через політичні суперечки.

Це рішення прийнято на фоні поліпшення відносин між двома країнами, коли китайська влада поступово скасовує ряд торгових бар’єрів, зокрема стосовно інших товарів, таких як ячмінь, деревина та вугілля.

Читайте також: Фермери Австралії викорчовують мільйони виноградних лоз на тлі перевиробництва вина

Скасовання мита на експорт австралійського вина до Китаю, яке до цього складало 218%, є важливим кроком. Ці мита вели до значних втрат для австралійських виробників та спричинили втрати на мільярди доларів та зменшення обсягів експорту.

Причиною введення мит на австралійське вино та інші товари були питання національної безпеки та іноземних інвестицій, що стали проблемними у відносинах. Ці питання загострилися у 2020 році після заклику Австралії провести міжнародне розслідування походження пандемії Covid-19 у Китаї.

Поступове поліпшення відносин між двома країнами створило сприятливі умови для усунення торговельних обмежень, таких як мита на вино. Діалог та переговори між країнами допомогли прийняти рішення про скасовання мит, що може сприяти подальшому зміцненню двосторонніх відносин.

Новини за темою:  Україна почала експорт зрідженого біометану в ЄС: МХП перетворює пташиний послід на екологічне паливо

Нагадаємо, вчені-селекціонери науково-дослідного інституту садівництва, виноградарства і виноробства при Міністерстві сільського господарства Узбекистану представили нові сорти нектарина під назвами “Хосіят” та “Іфора”.

Фермери Хоккайдо виростили абсолютно новий фрукт, круглий, соковитий і солодкий, як диня, але трохи кислуватий, як лимон.

Компанія Plant & Food Research Ltd (PFR) із Нової Зеландії розробила лінійку сортів абрикоса. Виробники цієї кісточкової культури потребують нових сортів, що добре переносять умови ранньої весни, мають стабільну врожайність, гарні смакові якості, текстуру та лежкість плодів.

Анатолій Лаба, селекціонер, член Асоціації селекціонерів, помологів та садівників вирощує в селі Пільний Олексинець Хмельницької області гібриди кісточкових, у тому числі й чорну абрикосу.

Червоноплідні яблука з деталізованими малюнками пам’яток архітектури та відомих картин вирощують у префектурі Аоморі на півночі Японії та експортують до Франції.

В Австралії розробляють програму селекції для підвищення жаростійкості пшениці. Cпільний проєкт між Університетом Сіднея, InterGrain, Agriculture Victoria та Департаментом первинної промисловості та регіонального розвитку Західної Австралії працює над виведенням більш стійких до спеки сортів пшениці.

Американська селекційна компанія Fall Creek Farm & Nursery вивела новий сорт лохини. Селекціонери презентували сорт PeachyBlue ‘ZF08-029’, що виділяється великими ягодами, високою врожайністю та персиковим ароматом.

Бразильський науково-дослідний інститут кави розпочав вирішальний етап у двадцятилітньому проєкті з розробки сортів кави арабіка, які природньо не містять кофеїну. На думку дослідників, ця розробка може мати значний комерційний потенціал.

На міжнародній виставці вина та спиртних напоїв ProWein 2024 (Німеччина) Молдова вперше представила нове покоління вин, виготовлених за допомогою штучного інтелекту, пише media.az.

Маргарита Юзяк

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також