Екстремальні погодні умови сколихнули європейську картопляну промисловість. Минулий рік був фактично другим найтеплішим роком в Європі, передає Аgriland.ie.
Посуха призвела до різкого зниження загального виробництва картоплі.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Згідно з попередніми даними, врожай у Північній Європі, Великій Британії та Ірландії був приблизно на 2 млн тонн менше, ніж зазвичай.
Це майже третина загального виробництва картоплі у Великій Британії та Ірландії, водночас пакувальники та переробники прагнуть забезпечувати споживачів з бази постачань, яка швидко скорочується.
Читайте також: Вартість виробництва зросла: британські фермери масово відмовляються від вирощування картоплі
Кінцевим результатом стало різке зростання цін, особливо в секторі переробки картоплі.
Нагадаємо, європейські ціни на картоплю для переробки досягли рекордних значень, оскільки посилення конкуренції з боку переробників за обмежений обсяг неконтрактних (безплатних) запасів підштовхнуло фізичні ціни до зростання. Порівняльні ціни Mintec на голландську переробну картоплю 18 квітня були оцінені в 330,00 євро/т, що є найвищим значенням з моменту початку серії цін у 2014 році.
Ірландія через Продовольчу та сільськогосподарську організацію ООН (ФАО) планує розповсюдити посадкову картоплю серед 10 000 українських найбільш вразливих фермерських господарств у сільській місцевості, зокрема у селах на лінії фронту. На це з бюджету виділяють 450 000 євро.
Професор і фахівець з картоплі в Університеті штату Вашингтон Марк Павек, у результаті багаторічних дослідів довів, що оптимальною відстанню між рядками картоплі в умовах басейну річки Колумбія є 76.2-81.28 см.
Проєкт редагування генів картоплі PhotoBoost, що фінансується ЄС має на меті підвищити швидкість фотосинтезу в посівах картоплі для підвищення врожайності, ефективності використання води та стійкості до посухи.
При спільному випробуванні в Черкаській області сорт української картоплі “Княгиня” дав врожайність на рівні 108 тонн з гектара. Так він зайняв перше місце серед потенційних конкурентів на ринку, розповів директор Інституту картоплярства Національної академії аграрних наук України Микола Фурдига
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!