Новини / Технології     14 лютого 2024 20:08

Ізраїльським науковцям вдалося виростити зерна кави з клітин дерева

Урожайність кавових плантацій падає через зміну клімату. Зі 124 відомих видів кави 75 (а це 60%) перебувають під загрозою зникнення. Ціни на каву постійно зростають, тому новий спосіб її вирощування стає як ніколи доречним

Оскільки орні площі скорочуються вдвічі, шість із 10 видів знаходяться під загрозою зникнення, а врожайність падає, а ціни зростають, кава опинилася в головоломці зміни клімату. Простіше кажучи, нашій ранковій чашці загрожує зникнення, і не тому, що ви її випили, а більше тому, що її буде недостатньо, щоб випити. Рішення необхідні, особливо тому, що до середини століття ми вимагатимемо втричі більше кави. Ізраїльський стартап Pluri запустив виробництво кави із клітин, пише The Green Queen.

Зауважується, що бізнес виділили в окрему дочірню компанію, яка має революціонізувати індустрію вартістю $132 млрд.

Pluri провела біопсію рослин та створила банк клітин кави. Компанія запевняє, що для біопсії їй достатньо листя рослин. Біореактор продукує справжні кавові зерна, які збирають, висушують та обсмажують.

Урожайність кавових плантацій падає через зміну клімату. Зі 124 відомих видів кави 75 (а це 60%) перебувають під загрозою зникнення. Ціни на каву постійно зростають, тому новий спосіб її вирощування стає як ніколи доречним.

Не тому, що ви її випили в інший час, а тому, що скоро буде нічого засипати у кавоварку. Однак попит на каву постійно зростає. Згідно з прогнозами, до середини століття людство вимагатиме втричі більше кави.

Для багатьох стартапів це означає пошук альтернатив, спроби зварити схожий напій з інших інгредієнтів, відтворивши сенсорні властивості справжньої кави. Таким шляхом пішли Northern Wonder (Нідерланди), Voyage Foods та Atomo (США). Вони розробили інноваційні напої із непередбачуваних інгредієнтів, у списку яких – боби люпину, нут, ріжковий горох, жито разом з коренями кульбаби, виноградні кісточки, цикорій, насіння фініків, гриби тощо.

Французький стартап Amatera навіть вдався до молекулярної біології та генетики культур, щоб запропонувати світу альтернативну каву. Pluri належить до третьої когорти — компаній, які звернулися до виробництва кави із клітин. Інноваційна кава має ще отримати схвалення регуляторних органів.

Новини за темою:  Україна і США готові до запуску Інвестиційного фонду відбудови: стартовий капітал — $25 мільйонів

Раніше ізраїльська компанія з виробництва культивованого м’яса Steakholder Foods оголосила про стратегічне партнерство з акредитованим урядовим органом з Перської затоки для старту багатомільйонної співпраці та підтримання продовольчої безпеки в регіоні.

Технологія Steakholder Foods передбачає створення гібридних рибних продуктів, котрі є здоровішими та кращими для планети. Нині її метою є створення великомасштабного виробничого підприємства — першого такого роду в регіоні Перської затоки.

В угоді визначено початковий внесок компанії Steakholder Foods за придбання її технологій 3D-принтерів, згодом план продажів і закупівель згідно з етапами промислового виробництва. Компанія очікує, що це забезпечить інтенсивний розвиток їх інноваційної розробки та принесе перший потік доходу.

Основними ринками збуту інноваційної їжі стануть Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудівська Аравія та Об’єднані Арабські Емірати.

Аби виробляти різноманітний асортимент культивованої риби та м’яса, а також альтернативних продуктів на основі овочів Steakholder Foods застосовуватиме біочорнила та  3D-принтери Ready-to-Cook.

Нагадаємо, Ізраїльська харчова технологічна компанія вперше в історії надрукувала готове до приготування філе риби на 3D-принтері, використовуючи клітини тварин, культивовані та вирощені в лабораторії.

Світовий гігант агробізнесу Cargill, спільно з іспанською компанією Cubiq Foods, працює над новою технологією виробництва жирів. Нова технологія підійде для альтернативних м’ясних та молочних продуктів рослинного походження, де жири та олії допомагають забезпечити структуру, смак, текстуру та поживний профіль.

Американські інженери описали спосіб вирощування у лабораторії штучного сала для покращення смакових і фізичних властивостей вирощеного м’яса. Досліди з тваринними жировими клітинами показують, що їх можна вирощувати тонкими шарами, після чого об’єднувати у тривимірну масу, що нагадує справжню жирову тканину тварин.

Американська харчова технологічна компанія Motif FoodWorks випустила свій перший продукт, орієнтований на споживача, — гамбургери на рослинній основі Motif BeefWorks.

Новини за темою:  Дощі та потепління до +23°C: яка погода чекає на українців 17 травня

Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) завершило першу передпродажну консультацію щодо харчових продуктів для людей, виготовлених із культивованих клітин тварин.

Найбільша у світі меблева компанія IKEA виготовлятиме фрикадельки з “м’яса” рослин, пише Forbes. Рівень викидів парникових газів під час їх виготовлення складе лише 4% від обсягу викидів, що з’являються при приготуванні справжнього м’яса. До складу рослинного делікатесу увійде гороховий протеїн, овес, яблука та картопля. У компанії обіцяють, що веганські фрикадельки виглядатимуть як м’ясо та матимуть ідентичний смак.

Анна Лиса

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також