Nutrinsect кидає виклик італійським харчовим пуристам за допомогою борошна з цвіркунів, яке можна включити в асортимент продуктів, інформує The Guardian.
Компанія, яка виробляє борошно з цвіркунів, стала першою в Італії, якій дали зелене світло на продаж їжі, виготовленої з комах для споживання людиною, кинувши виклик італійським харчовим пуристам і навіть спробам уряду обмежити її використання.
Хосе Франческо Чіанні, виконавчий директор Nutrinsect, зазначив: “Відкрито нову сторінку в історії їжі» тепер, коли його насичене поживними речовинами борошно можна включити до низки харчових продуктів”.
Вирощування цвіркунів розпочалося на заводі у місті Монте-Кассіно у 2020 році. Цвіркунів піддають термічній обробці, заморожують і подрібнюють у порошок.
Смак цвіркунів відзначається “гарбузовим насінням, фундуком і трохи креветками”, за словами Чанні.
Цвіркунове борошно Nutrinsect розповсюджуватимуть серед компаній, що постачають продукти харчування, а також у мережі громадського харчування, за ціною 6 євро за пачку.
Раніше Nutrinsect могла продавати це борошно лише як корм для домашніх тварин.
На початку 2023 року ЄС схвалив продаж комах, а саме цвіркунів, сарани та личинок темних жуків, для споживання людиною, що викликало низку запропонованих постанов від італійського уряду, в тому числі спрямованих на те, щоб комахи не потрапляли в традиційні страви, такі як макарони і піца.
Нагадаємо, uлобальний аграрний гігант компанія Bunge стала інвестором Nutrition Technologies, яка виготовляє борошно та олію з комах. Nutrition Technologies використовує личинки чорної солдатської мухи для біологічного ферментування харчових відходів і промислових органічних побічних продуктів/
Світовий гігант агробізнесу Cargill, спільно з іспанською компанією Cubiq Foods, працює над новою технологією виробництва жирів. Нова технологія підійде для альтернативних м’ясних та молочних продуктів рослинного походження, де жири та олії допомагають забезпечити структуру, смак, текстуру та поживний профіль.
Американські інженери описали спосіб вирощування у лабораторії штучного сала для покращення смакових і фізичних властивостей вирощеного м’яса. Досліди з тваринними жировими клітинами показують, що їх можна вирощувати тонкими шарами, після чого об’єднувати у тривимірну масу, що нагадує справжню жирову тканину тварин.
Американська харчова технологічна компанія Motif FoodWorks випустила свій перший продукт, орієнтований на споживача, — гамбургери на рослинній основі Motif BeefWorks.
З листопада компанія GG (GG plant-based food products) вела на ринок рослинну альтернативу кальмарам.
Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) завершило першу передпродажну консультацію щодо харчових продуктів для людей, виготовлених із культивованих клітин тварин.
Найбільша у світі меблева компанія IKEA виготовлятиме фрикадельки з “м’яса” рослин, пише Forbes. Рівень викидів парникових газів під час їх виготовлення складе лише 4% від обсягу викидів, що з’являються при приготуванні справжнього м’яса. До складу рослинного делікатесу увійде гороховий протеїн, овес, яблука та картопля. У компанії обіцяють, що веганські фрикадельки виглядатимуть як м’ясо та матимуть ідентичний смак.
Uncommon, біотехнологічний стартап у Кембриджі, який створює інноваційне екологічно чисте клітинне м’ясо, залучив $30 млн інвестицій. Серед інвесторів – представник четвірки найбільших венчурних компаній Великобританії Balderton Capital, яка фінансує технологічні стартапи, а також Сем Альтман, співзасновник та CEO OpenAI, яка створила ChatGPT. До речі, для Альтмана це уже не перша інвестиція в Uncommon.
Анна Лиса