Про це повідомляє Український проект бізнес-розвитку плодоовочівництва.
Минулого року ціна на цибулю піднімалася до 25 грн/кг. У нинішньому сезоні більшість виробників (із опитаних 143 респондентів) вважають, що роздрібна вартість цибулі взимку становитиме 6–10 грн/кг.
Чинники впливу на сьогоднішню ціну
Очікувана врожайність цибулі цього сезону в українських господарствах – 17,9 т/га (при середній врожайності в Україні 17 т/га).
Читайте: ТОП-100 найбагатших людей України: в рейтингу 31 лендлорд
Урожайність у Нідерландах – країні, яка формує «цибулеві тренди» у світі, зросла щонайменше на 9% порівняно із середніми показниками за останні 5 років. Тож, попри збільшення попиту на цибулю з боку країн Африки та Азії, ціни на цю продукцію знижуються.
Чинники, що можуть збільшити ціну на цибулю
Аналітик компанії «АПК-Інформ: овочі та фрукти» Олександр Хорєв впевнений, що ціна на цибулю зросте за таких умов:
- якщо буде системний підхід до реалізації (продукція має продаватися протягом усього сезону);
- якщо звести до мінімуму пропозицію цибулі низької якості;
- якщо налагодити експорт та постійний пошук нових ринків збуту;
- якщо для некондиційної продукції налагодити процес доробки та переробки.
Вимоги до цибулі, яка йде на експорт:
- щільне прилягання луски, жодних пошкоджень, цибуля не має бути рихлою;
- відсутність Aspergillus між лусками цибулі;
- точне калібрування, зашита і брендована сітка, продукція тільки на палетах;
- холодний ланцюжок поставки та сертифікат GLOBAL G.A.P.
«Виграє той, хто зможе дотримати цибулю до квітня», – такий прогноз озвучив спеціаліст із зберігання овочів Павло Булгаков.
Поради експерта зі зберігання цибулі:
- Чим більше сухих речовин, тим довше цибулю можна зберігати при нижчих температурах.
- Важливо дотримуватися строків збирання різних видів цибулі.
- Чим довше біла цибуля перестоїть у полі, тим більше зеленіє цибулина. Білу цибулю збирають, коли лягло 60% листя.
- Цибулини досушують у сховищі, не обов’язково чекати, поки повністю висохне шийка.
- Два тижні після збору врожаю триває лікувальний період – щоб зелені шийки висихали, а цибулини формували покривні луски.
- Охолоджують продукцію поступово по 0,5–2 °С. Вологість підтримують на рівні 60–80%, залежно від якості продукції.
Landlord раніше повідомляв про те, чому злетіли ціни на цибулю навесні 2019 року і хто на цьому заробив.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!