Паска — традиційна святкова страва Великодня. Повітряний золотистий великодній хліб є обов’язковим атрибутом урочистості. Кожна господиня випікає його за своєю унікальною “формулою”, а ми ж поділимося з вами двома рецептами: класичної та сирної паски.
Класична паска
Для випікання пасок використовуються спеціальні формочки. Процес затяжний, але аромат свіжовипеченої паски наповнює дім атмосферою свята.
Інгредієнти:
- Родзинки – 250 г
- Борошно – 1 кг
- Молоко – 450 мг
- Яйця – 7 шт.
- Сухі дріжджі – 50 г
- Вершкове масло – 250 г
- Цукор – 250 г
- Цукор ванільний – 1 ч. л.
- Сіль – 1/2 ч. л.
Готуємо опару. Гріємо молоко, додаємо дріжджі та половину борошна, розмішуємо до отримання однорідної маси. Накривши рушником, поміщаємо у тепле місце.
Розділяємо білки й жовтки. До жовтків додаємо і перетираємо два види цукру, а до білків — сіль, збиваємо до утворення піни.
Коли опара збільшилась удвічі, спочатку вливаємо жовтки з цукром і перемішуємо. Далі — змішуємо з розм’якшеним маслом. Наступні — білки з сіллю. Утворену масу добре перемішуємо.
Додаємо залишки борошна та починаємо місити тісто. Воно виходить м’яким та не прилипає до рук. Залишаємо накрите тісто на 30 хвилин у теплому місці.
На 20 хвилин замочуємо родзинки і, зливши з них воду, додаємо в тісто. Перемішуємо.
Формочки змащуємо маслом. Викладаємо тісто на 1/3 висоти і залишаємо підійматись.
Розігріваємо духовку, випікаємо 35–40 хвилин при 180 градусах.
Виймаємо та прикрашаємо.
Сирна паска
Спробуйте до Великодня приготувати паску із сиру у вигляді пірамідки. Рецепт дуже простий, адже не потрібно випікати тісто. Для сирної паски вам знадобиться формочка та марля.
Інгредієнти:
- Сир – 500 г
- Яєчні жовтки – 4 шт.
- Сметана – 450 мг
- Цукор 100 г
- Вершкове масло – 100 г
- Цукор ванільний – 1 ч. л.
- Родзинки – 90 г
- Горішки (будь-які) – 50 г
Замочивши родзинки окропом, залишаємо на 20 хвилин. Зливаємо воду та висушуємо їх.
Сир продавлюємо через сито (також можна використовувати блендер чи прокручувати через м’ясорубку).
Додаємо до нашого сиру змішану з ванільним та простим цукром сметану. Цукор має розчинитися.

5fa3cd250511b
Утворену масу добре перемішуємо з розм’якшеним вершковим маслом.
Насипаємо горішки та родзинки (за бажанням також можна додати курагу, цукати чи чорнослив). Перемішуємо.
Формочку для паски ставимо на тарілочку, зсередини вистеляємо марлю, викладаємо масу та складаємо кінці марлі поверх формочки.
Придавлюємо чимось важким та на добу ставимо в холодильник. Обережно знімаємо марлю та прикрашаємо.
Смачного!
Сирна паска традиційна
- Сир – 400 г.
- Курячі яйця – 8 шт.
- Вершкове масло – 70 г.
- Цукор – 100 г.
- Ванілін – 2 г.
- Ізюм або цукати – 100 г.
Духовку включити розігріватися до 180º. Вершкове масло розтопити на водяній бані або в мікрохвильовці. Розтерти сир через сито, додати цукор і ванілін. Вмішати розтоплене масло в сирну масу.
Яйця окремо збити блендером і вмішати в загальну масу. В останню чергу вмішати в тісто цукати або родзинки. Тісто розкласти по формах і випікати 40 хвилин при 180º.
Заварна сирна паска без випічки
- Сир – 550 г.
- Яйця – 3 шт.
- Цукор – 100 г.
- Вершкове масло – 100 г.
- Щіпка ванільного цукру.
- Сухофрукти, горіхи, цукати до свого смаку.
Збити сир з яйцями, цукром і маслом кімнатної температури. Сирну масу викласти в каструлю і поставити на середній вогонь. Нагрівати до появи перших бульбашок, але не кип’ятити. Зняти сирну масу з вогню, додати ванілін і перемішати блендером.
Каструлю з сиром поставити в холодильник на кілька годин. Потім додати сухофрукти або горіхи, перекласти у форми для паски і притиснути зверху чимось важким.
Сирна паска без яєць
- Сир – 500 г.
- Жирна сметана – 120 г.
- Цукор – 100 г.
- Вершкове масло – 100 г.
- Ванільний цукор до свого смаку.
- Родзинки, цукати до свого смаку.
У сметані розчинити звичайний і ванільний цукор, перемішати до розчинення цукру. У сир вмішати м’яке масло і солодку сметану. Збити масу міксером і викласти у форму для паски. Зверху поставити важкий вантаж.
Про те, як фарбувати яйця на Великдень, можна прочитати тут.
В останні роки в Україні стало модним на Великдень випікати не традиційну українську паску, а іноземні смаколики. Серед господинь тали популярними італійські панетоне та коломба (голубка), а також австралійські крафіни. Рецепти цих великодніх пасок можна прочитати тут.
Аналітик УКАБ Максим Гопка порахував, що цьогоріч, аби приготувати 3 – 4 паски, доведеться витратити близько 239,34 гривні, що на 1,4% більше, ніж минулого року та на 28% більше, ніж у 2022 році, без врахування ціни на електроенергію.
Деякі продукти для великоднього столу можна придбати напередодні, щоб уникнути переплати під час передсвяткового ажіотажу.
Валерія Пепеля
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!