Fiber Foods перетворює джекфрут на поживний інгредієнт, що замінює м’ясо

Компанія Fiber Foods, створена та очолювана угандійськими жінками, перетворила плід з найменш приємним запахом – джекфрут – на поживний інгредієнт, що замінює м’ясо, передає newfood.
Насправді за використання джекфрута у створенні альтернативи м’ясу взялося вже чимало компаній – Jack & Annie, Upton’s Naturals, Karana, The Jackfruit Company. Проте тільки Fiber Foods підійшла до цього процесу унікальним способом – зневоднивши інгредієнт.
Висушений джекфрут випускається у різних форматах і розмірах – для різних потреб виробників рослинного чи гібридного м’яса.
Угандійки заснували компанію для того, щоб створити можливості для жінок і дівчат у переробці сільськогосподарської продукції. Для цього вони взяли культуру, яка ще не була комерціалізована: багато джекфрутів просто даремно викидалися.
У Fiber Foods пішло три роки на розробку технології виготовлення інгредієнта для рослинного м’яса. Зараз технологія очікує на патент.
Тим часом компанія створила виробничу лінію, лабораторію та дослідницький центр у Східній Африці, щоб підвищити ефективність вирощування, збирання та обробки джекфрута. Також у неї є партнери й лабораторія в Нідерландах, яка відповідає за розробку нових продуктів.
Рішення зневоднити джекфрут прийняли з міркувань сталого розвитку та зниження затрат на транспортування. Внаслідок регідрації обсяг продукту зменшується на 90%. Технологія зневоднення поглинає запах плоду до самої серцевини.
Отримані волокна мають тривалий термін зберігання і можуть транспортуватися у звичайних морських контейнерах. Це набагато краще рішення, ніж зберігання джекфрута в розсолі. Пастеризований плід стає кислим і складніше піддається промисловій переробці, пояснюють у компанії.
Виробники харчі уже встигли оцінити джекфрут як інгредієнт для рослинного м’яса. У ньому мало білка (регідратований містить 1,7 г на 100 г), але великою перевагою є вміст клітковини, який після регідратації становить 8,1 г на 100 г. Це саме те, чого значно не вистачає у раціоні сучасних людей.
Fiber Foods розробила м’ясні композиції рослинного походження, зокрема гамбургери, мітболи та снеки, смажені у фритюрі. Говорять, що це не тільки корисно, а й смачно.
Нагадаємо, майбутнє м’яса – не в промислових фермах чи відгодівельних комплексах. Майбутнє – це скоріше завод для вирощування, де клітини беруться з ембріонів і культивуються у курячу грудку, стейк чи омара лише за кілька тижнів.
Піонер в галузі виробництва культивованих морепродуктів, компанія Finless Foods готується випустити на ринок свою першу асортиментну позицію — рослинний тунець.
Веганський продукт посів перше місце в категорії “М’ясний продукт року для сніданку” в межах щорічної нагороди Mindful Awards, яка відзначає найкращі компанії, послуги та продукти у споживчому сегменті.
Світовий гігант агробізнесу Cargill, спільно з іспанською компанією Cubiq Foods, працює над новою технологією виробництва жирів. Нова технологія підійде для альтернативних м’ясних та молочних продуктів рослинного походження, де жири та олії допомагають забезпечити структуру, смак, текстуру та поживний профіль.
Американські інженери описали спосіб вирощування у лабораторії штучного сала для покращення смакових і фізичних властивостей вирощеного м’яса. Досліди з тваринними жировими клітинами показують, що їх можна вирощувати тонкими шарами, після чого об’єднувати у тривимірну масу, що нагадує справжню жирову тканину тварин.
Американська харчова технологічна компанія Motif FoodWorks випустила свій перший продукт, орієнтований на споживача, — гамбургери на рослинній основі Motif BeefWorks.
З листопада компанія GG (GG plant-based food products) вела на ринок рослинну альтернативу кальмарам.
Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) завершило першу передпродажну консультацію щодо харчових продуктів для людей, виготовлених із культивованих клітин тварин.
Найбільша меблева компанія IKEA виготовлятиме фрикадельки з “м’яса” рослин, пише Forbes. Рівень викидів парникових газів під час їх виготовлення складе лише 4% від обсягу викидів, що з’являються при приготуванні справжнього м’яса. До складу рослинного делікатесу увійде гороховий протеїн, овес, яблука та картопля. У компанії обіцяють, що веганські фрикадельки виглядатимуть як м’ясо та матимуть ідентичний смак.
Анна Лиса