Експерт порадив переорієнтувати експорт вітчизняної свинини з Європи на Китай

Найближчі десять років свинина в Китаї буде найважливішим видом м’яса. Тому, експортерам цього продукту, потрібно переорієнтувати увагу з Європи на Піднебесну. Про це заявив незалежний консультант із питань розвитку м’ясного бізнесу Євген Шатохін, повідомляють в Асоціації свинарів України.
«Піднебесна — країна, якій треба приділити особливу увагу в плані експорту, насамперед на рівні держави. Адже є багато неузгоджених регуляторних питань. Треба пам’ятати, що в Китаї одна з найпотужніших економік. А ще, згідно з даними китайських аналітиків, які виступали на Міжнародному м’ясному конгресі, у найближчі 10 років свинина буде найважливішим м’ясом. Тож Україна може задумуватися над поставкою не лише ратичок і п’ятачків, а й високоякісних відрубів», наголосив він.
Також експерт назвав 5 викликів, які «рухатимуть» світове виробництво м’яса.
«Україна є частиною міжнародної спільноти, відповідно, відчуває на собі всі ті тренди, які панують на світовому ринку м’яса», — зазначив фахівець.
За його словами, у наступні 10 років ріст виробництва усіх видів м’яса уповільниться, а споживання м’ясної продукції, навпаки, зростатиме. Серед основних чинників, які «керуватимуть» виробництвом тваринного протеїну Шатохін назвав:
- вищу ціну ресурсів для виробництва
- ветеринарні виклики (в т.ч. АЧС)
- регуляторні питання
- посухи
- споживацький попит тощо.