Дохід з одного гектара в органічному виробництві залишився приблизно на рівні $1300-1600. Про це заявив кандидат сільськогосподарських наук, директор з виробництва продукції органічного рослинництва ПСП ім. Т.Г. Шевченка (“Аснова Холдінг”) Андрій Вдовиченко у своїй колонці на AgroTimes.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Так, собівартість конвекційного виробництва у порівнянні з 2020 року виросла в середньому на 60% (з $550-650 до $850-1050 на 1 га), а собівартість органічного залишилась приблизно на тому самому рівні ($300-350 на 1 га).
Експерт наголошує, що це пов’язано переважно з прямим експортом органічної продукції до країн Європи в основному через автомобільний або залізничний транспорт, а також з відсутністю будь-яких обмежень з боку європейських та інших країн на органічну продукцію з України.
“Ця тенденція буде зберігатись і надалі, особливо враховуючи нинішню тенденцію до заміни російських та білоруських органічних продуктів на українські на світових ринках”, — зазначив Вдовиченко.
Нагадаємо, згідно з даними громадської організації Органік Стандарт станом на 2022 рік, в Україні налічується близько 473 підприємств різної форми власності зі статусом органічного виробництва і перероблення. Основними видами органічної продукції, яка виробляється в Україні є: молоко та молочна продукція, круп’яні та зернові вироби, борошно, пасти, насіння, овочі та фрукти, соки, напої, яйця, м’ясна продукція, прянощі та спеції, цукор, олія, морозиво та інша продукція, до якої входять хлібобулочні та макаронні вироби, мед, шоколад, чай та кава.
Попри паралізовану логістичну систему, експорт органічної продукції відбувається, проте у 5 разів менший, ніж зазвичай.
Агресія росії у південних областях України зруйнувала усі звичні логістичні ланцюги, що призводить до того, що практично увесь врожай тепличного редису доводиться реалізовувати у регіоні вирощування.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!