Новини    14 січня 2024 19:27

Для українського амаранту настав час визнання – культурою активно цікавляться і в Україні, і за кордоном

Природня харчова цінність амаранту, профілактичні та лікувальні властивості, посухостійкість вкотре підтверджують статус амаранту, як суперфуду і культури ХХІ сторіччя

Амарант за лічені роки перетворився з маловідомої в Україні культури на популярну складову багатьох корисних продуктів здорового харчування, пише SEEDS.

Завдяки своїй посухостійкості ця культура привернула увагу багатьох українських фермерів. До того ж попит на амарант з кожним роком зростає не тільки з боку закордонних покупців, а й українських виробників, розповів голова Асоціації виробників амаранту та амарантової продукції Олександр Дуда.

Я переконаний, що 2024 рік, стане для вітчизняного амаранту визначним роком. Через те, що ми маємо вже достатньо досвіду його вирощування, в першу чергу, за органічною технологією. Ми маємо явний попит на товарне насіння амаранту, а також зростаючий попит на продукцію переробки з-за кордону. І саме приємне, наш вітчизняний споживач також зацікавлений в амаранті. Тобто люди звертаються, їм цікавий амарант, – маємо зворотний зв’язок, – каже Дуда.

На його переконання, саме амарант став тією культурою, яка дійсно об’єднує людей. Ця рослина ще помірно відома на українському ринку, і для того, щоб його ефективно розвивати та просувати, треба докладати зусиль, вважає голова Асоціації виробників амаранту та амарантової продукції.

І важливою є багатогранність амаранту – природня харчова цінність, природні профілактичні та лікувальні властивості, природня посухостійкість вкотре підтверджують статус амаранту, як суперфуду і культури ХХІ сторіччя, та викликають цікавість та прихильність у споживачів та у фермерів, – додає фахівець.

Нагадаємо, після накопичення досвіду з вирощування амаранту українські виробники можуть вийти на європейські ринки з інноваційними продуктами.

Зауважимо, амарант економічно вигідніше вирощувати, ніж більшість інших культур. За врожайності 1 т/га рентабельність досягає 75%.

На Миколаївщині випікають 100% амарантовий хліб.

Жнива амаранту завершили на Чернігівщині на площі 29 га.

Новини за темою:  Україна готує нову експортну стратегію: більше переробки та нові можливості для аграріїв

Французька компанія Bejo France у співпраці з ще п’ятьма французькими виробниками долини Луари та Шампань вивела сорт жовтої цибулі Orion, яка не викликає сліз та не залишає після себе запаху на руках.

У підсобних господарствах п’яти регіонів Узбекистану цього року вперше почали вирощувати перилу, як експеримент за рекомендаціями корейських фахівців. За словами виробників цієї культури, попит на неї з боку ресторанів азійської кухні виявився добрим.

Експерти назвали рентабельність вирощування конопель в Україні.

Анна Лиса

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...