Новини / Кейси     14 березня 2020 15:06

Чуфа, гумі, амарант: екзоти без хімії – кейс фермера з Луганщини

Позбувся колорадського жука й вирощує екзоти – фермер Олексій Бут освоює органічне землеробство.

Завдяки тому, що відмовився переорювати землю та використовувати хімію, вдалося повністю позбутися такого ворогу аграріїв, як колорадський жук. Про це мешканець містечка Троїцьке, що на Луганщині, Олексій Бут розповів журналістам.

«У нас городи саджають практично всі, особливо картоплю. Тому постійні проблеми з колорадським жуком відомі кожному», – розповідає Олексій Бут.

Раніше за сезон картоплю доводилося обробляти хімпрепаратами по декілька разів. Хімія накопичувалася в ґрунті та овочах. А жука побороти так і не вдавалося, говорить аграрій. Тож він вирішив замінити хімічні препарати на біологічні. І не пошкодував. Бо мав хороший урожай.

«У цьому році з чотирьох відер картоплі отримав 60. І це при тому, що у картоплі двічі за сезон бадилля підмерзало», – ділиться результатами Олексій Бут.

Побороти жука допомогло ще й те, що відмовився восени переорювати землю, вважає аграрій. Залишає бадилля з урожаю, аби воно виконувало свою функцію – берегло та збагачувало землю корисними речовинами.

Читайте: Прориває бур’ян, поливає та збирає врожай – школярі створили агроробота

«Орання руйнує ґрунт, знищує мікрофлору, дощових черв’яків, наших безкоштовних помічників, що покращують родючість землі», – наголошує господар.

Чуфа, гумі, амарант: екзоти без хімії – кейс фермера з Луганщини

А ще він взявся освоювати різні екзоти.

На городній ділянці з’явилася чуфа, гумі, лохина, годжі, середньоазіатська квасоля «Маш», чорний кмин, фацелія, амарант.

Кожна рослина – цінна, переконаний Олексій Бут. Фацелія відіграє роль сидерату. Бджоли цю рослину просто обожнюють і дають багато меду. Амарант — щириця, яка прикрашає ділянку та використовується в салатах. Горіхи чуфа не перший рік у раціоні троїцького вегетаріанця, як і квасоля «Маш».

Лохину городник висадив цієї весни. Ця ягідна культура полюбляє кислий ґрунт, тож придбав торф, назбирав ялинкових голок, раз на тиждень поливає. Більше двох років тому Олексій Бут повністю відмовився від м’яса, бо вважає, що тварини такі ж живі істоти, як і люди. Нині на столі у троїчанина овочі та фрукти, а замість м’яса — молочні продукти.

Новини за темою:  Україна готує нову експортну стратегію: більше переробки та нові можливості для аграріїв

Landlord раніше повідомляв, що більше 300 екзотів вирощують школярі на Черкащині.

Джерело: Троїцьке.city.

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також