Новини / Технології     06 липня 2023 20:54

Британські вчені вироблятимуть “свинину” із сої

Науковці пояснюють, що людям не стільки потрібно вживати м’ясо, скільки заповнювати дефіцит необхідних речовин

Британський стартап Moolec планує масово виробляти свинину із сої. Технологія вже апробована та готова до масштабування. Компанія Moolec, відповідно до своєї назви, займається дослідженнями рослин та сільськогосподарських культур на молекулярному рівні. Нині науковці займаються розробкою платформи для виробництва “соєвої свинини”, вирощування якої може бути вигіднішим, ніж у випадку зі справжнім м’ясом, передає ait-magazine.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter 

Новий винахід генних інженерів розробники назвали “Piggy Sooy”. З погляду біології це все ще рослина, тому що росте вона як звичайна соя. Але з позиції молекулярної будови соєва свинина справді ближча до м’яса. Кількості тваринних білків та інших мікроелементів тут достатньо, щоб задовольнити потребу людського організму.

Пояснюється, що людям не стільки потрібно вживати м’ясо, скільки заповнювати дефіцит необхідних речовин.

Перед початком експерименту з вирощування покращеної сої інженери виділили список життєво важливих тваринних білків, склали перелік найкорисніших генів та визначили фактори, що впливають на смакові якості страв, приготованих із реальною свининою. Після цього фахівці постаралися перенести ключові якості на рослинний аналог м’яса. Зокрема, вони зберегли рожевий колір продукту, що нагадує сиру свинину. В результаті гени свині додали до клітин соєвих бобів і виростили перший урожай.

У соєвій свинині виявилося 26,6% білків, які мають тваринне походження. Але на 73,4%, що залишилися, це все ще рослина. Таку сою можна посадити та вирощувати як звичайну, збирання врожаю також відбувається за стандартною схемою. Вона відрізняється лише за кольором – щоб пересічний покупець не переплутав.

У компанії вже розробили спеціальну платформу, щоби насичувати сільськогосподарські культури високоцінними білками. Спосіб, за словами інженерів, працює не лише із соєвими бобами, а й із насінням інших рослин. Найближчим часом стартап планує отримати патент на свій винахід та розпочати дослідження «збагаченого» гороху. З нього винахідники планують вирощувати яловичину.

Новини за темою:  Україна збільшує виробництво біометану: три нові заводи готові до запуску на фоні європейського дефіциту

Інформації про вихід соєвої свинини на ринок або хоча б про масове вирощування “м’ясних бобів” поки що немає, наскільки незрозуміла і її вартість для кінцевого споживача. Але вже є припущення, що цей процес буде дешевшим, ніж синтез м’яса в умовах лабораторій. А комерційний успіх стартапу Moolec здатний значно скоротити поголів’я свиней, призначених на забій. А можливо, і звести нанівець екологічні та етичні проблеми, пов’язані із вбивством тварин. За це виступають численні зоозахисники та екоактивісти.

Любителі м’яса не повинні відчувати труднощів із переходом на соєву свинину (чи горохову яловичину). Ці продукти самі по собі не такі відштовхувальні, як печиво з перемелених цвіркунів або борошно з хробаків, але при цьому є відмінним джерелом протеїнів та інших мікроелементів. Тому Piggy Sooy може стати затребуваним і корисним продуктом.

Нагадаємо, американська харчова технологічна компанія Motif FoodWorks випустила свій перший продукт, орієнтований на споживача, — гамбургери на рослинній основі Motif BeefWorks.

З листопада компанія GG (GG plant-based food products) вела на ринок рослинну альтернативу кальмарам.

Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) завершило першу передпродажну консультацію щодо харчових продуктів для людей, виготовлених із культивованих клітин тварин.

Найбільша у світі меблева компанія IKEA виготовлятиме фрикадельки з “м’яса” рослин, пише Forbes. Рівень викидів парникових газів під час їх виготовлення складе лише 4% від обсягу викидів, що з’являються при приготуванні справжнього м’яса. До складу рослинного делікатесу увійде гороховий протеїн, овес, яблука та картопля. У компанії обіцяють, що веганські фрикадельки виглядатимуть як м’ясо та матимуть ідентичний смак.

Чеський харчовий технологічний стартап Mewery представив гамбургер із суміші культивованої свинини та клітин мікроводоростей. Інновація знаменує собою нову віху в секторі культивованого м’яса, оскільки це означає появу більш етичних та екологічно чистих м’ясних продуктів за нижчою собівартістю, ніж інші продукти з культивованого м’яса.

Новини за темою:  Ціни на пальне 5 травня 2025: на скільки подорожчали бензин, дизель і газ на заправках

Анна Лиса

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також