Новини / Аналітика     29 квітня 2023 12:04

Борщовий набір в Україні від початку року здорожчав на понад 20%


У квітні борщ, приготовлений за традиційним рецептом з розрахунком на 3,5-4 л, коштуватиме 185 грн, порівняно з січнем ціна зросла на понад 20%.

Про це повідомили в пресслужбі сервісу доставки продуктів Zakaz.ua, аналітики якого проаналізували ціни інгредієнтів української національної страви у провідних мережах столичних супермаркетів. Вони зазначили, що майже всі інгредієнти борщу, крім буряка, зросли у ціні.

“Буряк подешевшав на 43% та коштує на полицях магазинів станом на 24 квітня близько 7 грн за кілограм, тоді як у січні ціна становила 10 грн/кг. З позитивного: також не змінились ціни на томатну пасту та соняшникову олію, цінники тримаються на рівні з січневими”, – йдеться в повідомленні.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter 

Своєю чергою, картопля у середньому подорожчала на 7%, морква – на 35%, а сметана – на 3%. Найбільше підскочила ціна на капусту – на 48%, кілограм білокачанної нині вартує в середньому 24 грн/кг.

Найдорожчим продуктом, за словами експертів, серед усіх складників борщового набору є м’ясо.

“У квітні в порівнянні з ціною в січні вартість на свинину зросла на 19%. Наприклад, охолоджена лопатка на кістці коштує близько 189 грн/кг, а свиняча лопатка без кістки – в середньому 206 грн/кг”, – підрахували аналітики.

Натомість без м’яса, за їхніми даними, страва нині коштує близько 71 грн, тоді як у січні собівартість була 61 грн. Разом з тим ця ціна відрізняється і від довоєнної, адже у лютому пісний борщ коштував 47,2 грн.

Також українців неприємно вразило значне зростання цін на цибулю, яка у роздрібному сегменті протягом останніх двох місяців різко подорожчала майже удвічі. Наразі ціна ріпчастої в супермаркетах коливається від 49 до 69 грн за кілограм.

Експерти прогнозують, що з появою перших врожаїв ціна на сезонні овочі борщового набору має подешевшати. Тому очікується, що влітку та восени індекс борщу знизиться у порівнянні з січневим показником.

Нагадаємо, в Україні за 11 місяців повномасштабної війни вартість борщу зросла на 21,22%. Всі інгредієнти борщу суттєво змінили ціну, а найбільше зросла вартість м’яса – на 63,67%.

Нагадаємо, 1 липня на п’ятому позачерговому засіданні Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини елемент “Культура приготування українського борщу” включили до переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини, які потребують негайної охорони.

Фахівці підрахували вартість бренду “український борщ”. Українська смакота коштує приблизно 500 мільйонів гривень на рік.

У Дніпропетровській області, селі Маломиколаївка почали заготовляти суху суміш для миттєвого приготування борщу для потреб Збройних Сил України.

Валерія Пепеля

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також