Велика кількість українських сирів або інших молочних продуктів, які експортуються, йдуть на переробку. Лише продукти, які мають бренд, можуть відразу ставати на торговельну полицю. Розповіла директорка департаменту ProCheese від Ardis Group Наталія Кагадій, передає agroportal.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Експорт сиру — це складний процес, до якого потрібно ретельно готуватися.
Було б добре мати бачення стратегії розвитку галузі на державному рівні, розуміти, як саме держава хоче себе позиціювати і що для цього робить. Потрібно організовувати масштабні проєкти, які будуть популяризувати наш продукт, адже якщо один виробник вийде на зовнішній ринок, то немає гарантії, що його почнуть купувати, там він ноунейм, — Наталія Кагадій, директорка департаменту ProCheese від Ardis Group.
Читайте також: Нове захоплення Білла Гейтса: мільйонер вкладає кошти у сир, зварений із сої
Нагадаємо, у січні-травні 2023 року Україна імпортувала 13 тис. т сирів на суму $77,9 млн.
Наразі виробники сиру не схильні знижувати ні обсяги виробництва, ні базові ціни. Водночас реалізацію стимулюють акціями.
Одна з провідних галузей сільського господарства — молочна промисловість, через війну переживає свої найскладніші часи. Попри обстріли, скорочення поголів’я, руйнування господарських будівель, аварійні відключення світла й загрозу для життя працівників — більшість українських виробництв оговталися та продовжили свою діяльність. “Молочній майстерні” компанії Ardis Group вдалося зберегти виробничі потужності, щоб виробляти достатню кількість сирів для внутрішнього ринку та українських споживачів, розповів директор виробництва Олександр Українець.
World Cheese Awards — наймасштабніший сирний конкурс в Європі. 2022 року на міжнародному сирному конкурсі у Великій Британії вперше взяли участь 39 сирів з України.
В умовах війни аграрний сектор став основою українського експорту та, відповідно, гарантом валютних надходжень від торгівлі. Чотири з першої п’ятірки позицій товарів, що Україна минулоріч продавала, посіли продовольчі та с/г товари.
До початку повномасштабного вторгнення рф, у Харкові розробили унікальні космічні технології, що дозволяють висушувати сири різних сортів, без додавання консервантів зі збереженням усіх натуральних якостей. Водночас тільки після релокації до Мукачева підприємство “Прайм Снек” відкрило для себе експорті можливості. Нині вироби можуть стати першим молочним продуктом закарпатського виробництва, який офіційно дозволено продавати у країнах ЄС, мовиться у сюжеті.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!