Трактори переважно працюють на дизелі. Існують альтернативні приводи та види палива, які можуть зменшити викиди CO2, але вони складають лише невелику частку. До електротракторів ставляться скептично через їх важкі акумулятори та тривалий час зарядки. Однак електрифікації тракторів можна було б досягти за допомогою водню.
Так, у межах австрійського дослідницького проєкту FCTRAC розробляють трактор із паливним елементом, водень для якого виготовляється з тріски. Для досліджень використовується дизельна модель трактора від Steyr, яка була переобладнана і на яку крім електродвигуна також були встановлені акумулятори і паливний елемент, повідомляє Future Zone.
Водень отримують не на централізованих заправках на автомагістралях, а на місцевих ТЕЦ. Деревна тріска нагрівається до 800°С, при цьому створюється газова суміш, з якої кілька стадій (включаючи парову конверсію, реакцію конверсії водяного газу) виділяється водень. Потім водень стискається до тиску 700 бар і зберігається в резервуарах високого тиску, звідки його можна закачати в трактор.
Збільшений удвічі кулер та баки для водню розташували на даху трактора.
Водневий трактор має таку саму потужність, як і дизельний аналог. З 12 кг водню, які вміщаються в баки, трактор може працювати близько півдня при середніх навантаженнях.
Якщо ви хочете орати ним, що вимагає високої продуктивності, вам доведеться заправлятися частіше, — каже Петер Гофманн Інституту приводів транспортних засобів і автомобільної техніки (Відень, Австрія).
Нині триває процес схвалення технології регуляторами. Після його завершення компанія протягом кількох місяців випробовуватиме трактор на практиці, виконуючи вантажні роботи на ТЕЦ в Каринтії та польові роботи на прилеглій території.
Проект FCTRAC планується завершити влітку. Наразі триває процес погодження трактора. Після завершення ви повинні протягом кількох місяців перевірити, як працює трактор на практиці.
Партнери з дослідження сподіваються на подальший проект, результатом якого, за словами Гофманна, може стати попередня серія.
Трактори на паливних елементах можуть бути корисним доповненням до своїх дизельних аналогів, але наразі вони мають вищу вартість. У майбутньому буде ширша комбінація приводів, — каже Гофманн. На користь водню говорить можливість використання відновлюваних джерел енергії на місці.
Компанія John Deere презентувала свої найсильніші серійні трактори на виставці Commodity Classic у Х’юстоні, Техас, США. Лінійка 9RX тепер розширена моделями 9RX 710, 770 і 830, а також був представлений новий комбайн S7. Цю інформацію надала компанія John Deere.
Техніка з лінійки 9RX, з шириною не більше 3 метрів, забезпечує відмінні тягові характеристики, високий комфорт для оператора та передові можливості для точного землеробства. Це робить її ідеальним вибором для ринків Європи й СНД.
Нові моделі 9RX оснащені двигуном JD18X об’ємом 18 літрів, що забезпечує максимальну потужність до 913 кінських сил та до 4234 Н·м крутного моменту у старшій моделі. Трактор повністю відповідає вимогам стандарту Stage V і не потребує використання рідини для очищення дизельних вихлопних газів (DEF) або AdBlue®.
Попри збільшення розмірів нової моделі 9RX зі збільшенням потужності, мінімальний питомий тиск на ґрунт залишається на рівні 0,58 кг/см², що еквівалентно компактнішим моделям 9RX, що доступні на ринку.
Модель комбайна S7 була оновлена з новою кабіною, дизайном і назвою, а також має вбудовані передові функції для точного землеробства.
Нові комбайни S7 оснащені двигунами JDX останнього покоління. У моделі S7 700 встановлено 9-літровий двигун JD9X, а у S7 800, S7 850 і S7 900 — JD14X об’ємом 13,6 літра. Перевірені на полі двигуни John Deere забезпечують відмінні результати в будь-яких умовах збирання врожаю. Варто зазначити, що двигун JD14X з технологією HarvestMotionTM досягає максимальної потужності при менших обертах — всього 2000 об/хв.
Вивантажний шнек комбайна S7 також має силосопровід з можливістю регулювання, яким можна керувати з кабіни.
Нагадаємо, майбутнє м’яса – не в промислових фермах чи відгодівельних комплексах. Майбутнє – це скоріше завод для вирощування, де клітини беруться з ембріонів і культивуються у курячу грудку, стейк чи омара лише за кілька тижнів.
Піонер в галузі виробництва культивованих морепродуктів, компанія Finless Foods готується випустити на ринок свою першу асортиментну позицію — рослинний тунець.
Веганський продукт посів перше місце в категорії “М’ясний продукт року для сніданку” в межах щорічної нагороди Mindful Awards, яка відзначає найкращі компанії, послуги та продукти у споживчому сегменті.
Світовий гігант агробізнесу Cargill, спільно з іспанською компанією Cubiq Foods, працює над новою технологією виробництва жирів. Нова технологія підійде для альтернативних м’ясних та молочних продуктів рослинного походження, де жири та олії допомагають забезпечити структуру, смак, текстуру та поживний профіль.
Американські інженери описали спосіб вирощування у лабораторії штучного сала для покращення смакових і фізичних властивостей вирощеного м’яса. Досліди з тваринними жировими клітинами показують, що їх можна вирощувати тонкими шарами, після чого об’єднувати у тривимірну масу, що нагадує справжню жирову тканину тварин.
Американська харчова технологічна компанія Motif FoodWorks випустила свій перший продукт, орієнтований на споживача, — гамбургери на рослинній основі Motif BeefWorks.
З листопада компанія GG (GG plant-based food products) вела на ринок рослинну альтернативу кальмарам.
Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) завершило першу передпродажну консультацію щодо харчових продуктів для людей, виготовлених із культивованих клітин тварин.
Найбільша у світі меблева компанія IKEA виготовлятиме фрикадельки з “м’яса” рослин, пише Forbes. Рівень викидів парникових газів під час їх виготовлення складе лише 4% від обсягу викидів, що з’являються при приготуванні справжнього м’яса. До складу рослинного делікатесу увійде гороховий протеїн, овес, яблука та картопля. У компанії обіцяють, що веганські фрикадельки виглядатимуть як м’ясо та матимуть ідентичний смак.
Уряд Індії спільно зі стартапом Neat Meatt Biotech розпочав проєкт зі створення морепродуктів, культивованих із клітин. Науковцям допоможе Neat Meatt, яка має досвід у сегменті культивування м’яса. Передбачається, що Neat Meatt візьме на себе оптимізацію середовищ для росту клітин, розробку каркасів або мікроносіїв для прикріплення клітин майбутньої риби й розширення масштабів виробництва за допомогою біореакторів.
Анна Лиса