Про це повідомляє EastFruit.
Як вирощують мигдаль у Каліфорнії, побачив на власні очі економіст інвестиційного департаменту ФАО Андрій Ярмак.
Більшість каліфорнійських фермерів має сотні гектарів мигдальних садів – завдяки тому, що всі процеси виробництва в них механізовані. Сьогодні в Каліфорнії культивують майже 30 сортів мигдалю, але близько 70% всього виробництва припадає на основні 10 сортів: Nonpareil, Carmel, Butte, Padre, Mission, Monterey, Sonora, Fritz, Price і Peerless.
Проблеми садівників
Доступ до води – головна проблема садівників Каліфорнії: найближчим часом очікують введення в штаті лімітів на користування водою для зрошення, і це може боляче вдарити по горіхівництву.
Запилення мигдалю: бджолярі постійно підвищують ціни за послугу запилення (у 2019 р. середня ціна за один вулик становила $200, а на 1 га потрібно близько 8 вуликів, тобто тільки за запилення доводиться заплатити $1600 за 1 га). Тому зараз створено багато самозапильних сортів (у Європі переважно вирощують саме їх).
Очищення мигдалю від навколоплідника. Сьогодні ця послуга стала недешевою, хоча раніше була взагалі безкоштовною (навколоплідник мигдалю вважається цінним кормом для тварин. Тож компанії, які займаються очищенням мигдалю, реалізували відходи на молочні ферми і непогано заробляли на цьому. Але оскільки зараз мигдалю стало багато, послуга очищення стала платною).
Особливості вирощування
Тривалість. Дерево мигдалю використовують, як правило, 25 років. Після 20 років врожайність мигдалевого дерева починає знижуватися.
Посадка. Стандартна схема посадки мигдалю в Каліфорнії – 5,5 × 5,5 м.
Обрізування. Останнім часом вчені приходять до висновку, що мигдаль може обійтися взагалі без обрізування. Однак у перші 3–4 роки формувати дерево мигдалю все-таки необхідно.
Зрошення. Використовують дві стрічки крапельного зрошення, а не спринклери, як у випадку з волоським горіхом, оскільки мигдаль вимагає менше води.
Ґрунти. Мигдаль вимогливий до ґрунтів, тому на засолених ґрунтах, де мигдаль рости не може, каліфорнійські фермери вирощують зазвичай фісташку.
Збирання врожаю. Проводиться в кілька етапів. Спершу струшують на землю спеціальними самохідними шейкерами. Потім самохідна техніка згрібає мигдаль у рівні валки посередині міжрядь, де він просушується просто на землі (оскільки в Каліфорнії зазвичай температура досягає 35–40 °С). Після просушування самохідні підбирачі мигдалю збирають його і частково очищають від листя та ґрунту.
Особливості вирощування мигдалю в Каліфорнії можна проглянути на відео:
Landlord раніше повідомляв про те, що італійська компанія Besana допомогла посадити в Україні перший промисловий сад мигдалю на площі 105 га.
Фото: Андрій Ярмак
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!