Кулінарні видання Мішеля Ру, дослідника національних страв і одного з кращих кухарів у світі, стали бестселерами. У своїй книзі «Яйця» він зібрав різні способи приготування яєць: від варіння і смаження до приготування омлетів, суфле, меренги та заварного крему.
«Яйця завжди мене заворожували. Мене захоплює їх форма, чистота ліній і відтінків шкаралупи – від білосніжного до горіхово-коричневого. Тримаючи яйце в руці, я бачу перед собою мініатюрну модель Всесвіту і схиляюся перед цим символом життя», – так характеризує цей продукт віртуоз кулінарного мистецтва Мішель Ру.
Сьогодні, напередодні свята Пасхи, ми розглянемо поради маестро з варіння яєць.
Яйця слід дістати з холодильника приблизно за 2 години до варіння і дати їм зігрітися до кімнатної температури. Це потрібно для того, щоб при закипанні води вони не тріснули. Якщо ви не встигли це зробити заздалегідь, можна проколоти голкою тупий кінець яйця, щоб через отвір виходило повітря.
Читайте: На Львівщині створять унікальний парк скульптур
Яйця, зварені некруто
- Залийте яйця холодною водою і поставте на середній вогонь.
- Як тільки вода закипить, відрахуйте 60 секунд (для яйця середнього розміру) – за цей час білок злегка схопиться.
- Якщо ви хочете, щоб білок став більш щільним, а жовток залишався рідким, варіть ще 30 секунд.
- Щоб білок майже схопився, а жовток почав застигати, варіть ще 30 секунд (загалом 2 хвилини).
- Лиш щойно яйця дійдуть до потрібного ступеня готовності, вийміть їх з води. Подавайте якомога швидше, розклавши на підставки.
Яйця в мішечок
- Варіть так само, як і яйця некруто, але після закипання води відрахуйте 3 хвилини.
- Як тільки вода закипить, зменште вогонь – при варінні в сильно киплячій воді білок стає гумовим.
- Вийміть готові яйця і перекладіть в миску з холодною водою і кубиками льоду. Залиште приблизно на 10 хвилин, потім розбийте шкаралупу зворотною стороною ложки.
- Починайте чистити яйце з тупого кінця, де розташований маленький повітряний міхур, тримаючи його під тонкою цівкою холодної води. Вода проникне між білком і тонкою плівкою, що вистилає шкаралупу, і вам буде простіше очистити яйце, не пошкодивши білок.
Яйця круто
- Варіть так само, як і яйця «в мішечок», але після закипання відрахуйте 6 хвилин.
«Яйця – це справжнє джерело речовин, незамінних для збалансованого харчування. У них багато білків, жирів, вітамінів і мінералів, включаючи цинк і залізо. Яйця забезпечують нас повноцінними білками, при цьому яйце середнього розміру містить всього 78 кілокалорій», – пише експерт з кулінарії.
Landlord раніше повідомляв про те, що вчені зі США радять годувати курей броколі: вона зменшує ризик алергії та робить яйця поживнішими.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!