Українські тепличні комбінати отримали можливість вкотре підвищити ціни на томати, повідомляють аналітики проєкту EastFruit. Як відзначають самі виробники, підвищення цін викликано насамперед підвищеним попитом на тлі скорочення пропозиції тепличного томату: зниження середньодобових температур та скорочення світлового дня згубно позначилися на процесі дозрівання тепличної продукції, у зв’язку з чим вибірки у тепличних комбінатах різко скоротилися.
Сьогодні українські тепличні комбінати пропонують томат по 30-40 грн/кг ($0,82-1,09/кг), що в середньому на 41% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня. За словами представників тепличних комбінатів, погіршення погодних умов на більшій частині території країни спричинило уповільнення дозрівання томату. Так, пропозиція продукції помітно знижується, що на тлі активного попиту дає можливість виробникам щодня підвищувати відпускні ціни в даному сегменті.
На сьогодні відпускні ціни на тепличний томат в Україні вже в середньому на 39% вищі, ніж на початку вересня 2021 року. Водночас гравці ринку не виключають подальшого зростання цін у даному сегменті за умови збереження поточних темпів збуту продукції.
Нагадаємо, у серпні в Україні стрімко зростала ціна на якісний тепличний томат, повідомляли аналітики проєкту EastFruit. За інформацією проєкту, через сильну спеку різко погіршилася якість даної продукції. Виробники нерідко повідомляють, що на плодах залишаються опіки через активне сонце. У результаті на ринку зростала пропозиція некондиційного томату, тоді як якісної продукції мало пропонувалось.
Ціни на овочі, фрукти і ягоди наразі більше залежать від зміни логістичних маршрутів і вартості пального. Проте, по Україні не спостерігатиметься дефіциту овочевих культур через тимчасову окупацію південних регіонів. Про це розповів директор департаменту аграрного розвитку Мінагрополітики Ігор Віштак.
18 гектарів землі для вирощення городини та ягід цьогоріч виділили 10 лісових господарств Хмельницької області. Ця площа – більша в 5 разів у порівнянні з минулим роком. Посіви ягід та овочів збільшили через війну. Частину зібраної городини використають під час виробництва сухих супів для українських воїнів, решту врожаю продадуть.
З початку повномасштабної війни в Україні деякі кооперативи перепрофілювалися: з вирощування ягід перейшли на овочі. Саме так вони хочуть допомогти країні вистояти та забезпечити населення продовольством.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!