Загальна площа під часником в Україні сягає максимум 400 га. Для того, аби зросло промислове виробництво часнику, фермери повинні працювати не на емоціях, а мати чіткі розрахунки окупності, реалізації, зазначив директор компанії “Єврошок” Сергій Шиш, передає AgroPortal.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Головне — не боятися вкласти гроші в насіння, потрібно повірити цій культурі. На 1 га необхідно насіння часнику на близько $12 тис., а на цю саму площу кукурудзи або соняшнику — на $200. У фермерів відразу ступор від таких цифр, хоча зараз вартість часнику 150 грн/кг.
Починати займатись цим бізнесом Шиш радить з поля будь-якого розміру. Потрібно виходити з бюджету та за раціональність брати кратне поле, щоб сусідні культури під час обробки фунгіцидами, гербіцидами не потрапляли на часник, і так само й навпаки.
Україна має заходити на ці культури: ринок землі відкрили, її вартість буде збільшуватись, як колись було з нерухомістю, пояснив експерт.
І постане питання терміну окупності. Якщо в Іспанії земля коштує 17 тис. євро/га, то уявіть, за скільки років фермер окупить її. Тому й іспанці посідають перше місце з промислового вирощування часнику. Сьогодні в Україні, за моїми підрахунками, часнику вирощують максимум 400 га, — резюмував Шиш.
Довідка. ТОВ “Єврошок” — торговельно-виробнича міжнародна компанія, лідер на ринку аутсорсингових послуг з промислового вирощування часнику, а також з продажів насіння та техніки для промислового вирощування.
Нагадаємо, за минулі десять років площі під швейцарським часником збільшилися в п’ять разів. Проте, цього все ще недостатньо для внутрішнього споживання країни.
У 2022 році вчені Науково-дослідного інституту овочебаштанних культур та картоплі Узбекистану запатентували новий сорт часнику під назвою “Жануб”, що в перекладі означає “Південь”, який має коротший термін дозрівання порівняно з іншими сортами.
Найбільше підприємство у Східній Європі з найбільшою лінією з виробництва насіння часнику до війни обробляло 150 га землі, наразі ця площа скоротилась до 30 га.
Після шести років експериментів ліванська компанія Garlidoux розробила часник зі звичним смаком, але без неприємного запаху.
Раніше Landlord повідомляв, що в Україні середня вартість часнику перевищила 100 грн/кг.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!