У січні-листопаді 2023 року Україна відправила на експорт 855 тонн молюсків, що на 59,9% більше, ніж за аналогічний період минулого року, свідчать дані Державної митної служби.
У грошовому еквіваленті експорт зріс у 1,9 раза – до $4,9 млн.
Так, головними покупцями українських молюсків протягом 11 місяців 2023 року були Литва (65,7%), Іспанія (22,2%) та Польща (5,2%).
Імпорт молюсків за 11 місяців 2023 року сягнув 4,2 тис. тонн, що в 1,8 раза перевищує показник за 2022 рік.
На ввезення молюсків з-за кордону Україна витратила на 76,3% більше, ніж у січні-листопаді 2022 року, – $14,1 млн.
Найбільшими постачальниками молюсків на український ринок протягом 11 місяців цього року були Китай (30%), Перу (24,9%) та Франція (17,3%).
Нагадаємо, харків’яни Юлія та Микола Герасименки заснували равликову ферму у дворі свого приватного будинку. Пів року тому російська ракета знищила їхню автомайстерню, і сім’я залишилася без засобів до існування, тоді й вирішили зайнятись власною справою. Повернувшись до Харкова після евакуації купили перше поголів’я молюсків.
Зауважимо, культура споживання равликів в Україні невпинно розвивається. Вже сьогодні маємо низку підприємств, котрі готові пропонувати незвичний делікатес.
Завдяки зусиллям Держпродспоживслужби та українських дипломатів у межах роботи щодо підтримки українських компаній та усунення технічних перешкод у жовтні відкрито новий ринок для українського експорту равликів, призначених для споживання людиною.
В Україні сотні ферм заробляють на вирощуванні равликів.
Водночас через невелику прибутковість 500 равликових ферм закрились за 1,5 року в Україні.
Як повідомляв Landlord, перший прямий експорт равликів до ЄС здійснила компанія з Полтавщини.
Landlord раніше повідомляв, що фермери Тернопільщини виготовляють равликову ікру.
В селі Верба Дубенського району розводять та реалізують понад 20 тонн равликів за сезон. Під час війни ферма VerbaraVLyk2020 збільшила обсяг виробленої продукції на 40%.
Равликові ферми стають все популярнішим видом бізнесу в багатьох країнах. Равлики є цікавим та неординарним продуктом харчування, що дозволяє бізнесу отримувати високий прибуток.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!